Mai intai, as vrea sa exprim nadejdea ca aceste randuri vor ajunge la tine, acolo unde te-ai retras tu.
Si sa te intreb: doar asta ai gasit de comentat, din tot ce-am apreciat eu mai sus kilometric vizavi de contributii, culpe comune si atitudini tiganesti si statale?
Adica nimic?!
Pai, foarte nasol, ca procedezi ca doamna cu cateii, no offence: vezi unidirectional vina, si, la fel de unidirectional, dar in sens diametral opus, vezi si rezolvarea – ambele cad in sarcina statului, adica “a partii adverse”.
Sunt dezolat, ma asteptam la o reactie consistenta.
devnull wrote: 1. evidenta-evidenta: tigania medie e mai hoata, mirositoare, indezirabila decat turcimea medie din romania, de exemplu;
Asta ramane o evidenta doar pentru tine.
E posibil sa nu gresesti numeric, dar din punctul meu de vedere gresesti in logica, prin punerea accentului pe etnie.
Deocamdata, e suficienta constatarea asta numerica, ceea mi se pare de ajuns ca sa numesti un lucru “evidenta”, indiferent din ce unghi il privesti .
Eu asta insist sa subliniez: ma intereseaza, la nivel utilitar, incidenta asta numerica.
Nu merg cu trenul cu tigani deoarece, numeric, statistic, pe caziere, daca vrei, in trenul ala o sa fiu furat, afumat, inoportunat, indispus, manelizat mai mult, mai probabil, decat in ala cu romani aleatori.
Asta este o evidenta palpabila, de-asta au aparut in ziare “fara tigani pe scara”, de-asta am renuntat din start la casa cu tigani la gard.
Si cand vorbesti de o anumita etnie, cum sa eviti sa te referi la ea?
Eu cred ca tu vrei a spui asa: “merveiozule, gandeste-te la hotie, putoare si obraznicie asa, ca fenomene in sine, care trebuie combatute in abtract, nu le asocia cu faptuitorii lor, sau, daca iti e imposibil sa te uiti printe gene la faptasi, ignora-le etnia, orice evidenta ai constata tu dpdv numeric”.
Altceva nu pot sa pricep din ce zici tu.
Dar, daca vorbeam de performantele de lautari ale tiganilor, era bine, era permisa asocierea “tigan/lautar competent”?
Aveam voie sa asociez cu tigania valenta asta pozitiva, observata din experienta, confirmata din practica, niciodata contrazisa?
Deci, referinta la etnie e permisa doar cand vorbim de bine?
Discutam de reguli de politete?
Referirea la etnie este intrinseca discutiei.
devnull wrote: Tu gandesti asa: fie multimea A de mirositori. Din aceasta multime avem: 58% din mirositori sunt tigani si 42% sunt romani.
Nunuu, tu gandesti asa, desi, esentialmente, nu ma contrazici.
Eu nu fac un recensamant la inchisoarea imputitilor, cum propui tu.
Eu as spune altfel: din o suta de tigani si o suta de romani, luati separat, o sa gasesti mai multi indivizi indezirabili la grupul de tigani.
In procentele comparate ca raport de marime nu ne contrazicem, dar insist sa pun problema in felul asta mai respirabil (sper ca nu ma banuiesti de manvre de falsa bunavointa interrasiala, cum s-o numesc).
Si hai sa le spunem asa, “indezirabili”, ca termenul cuprinde tot ce este negativ – si hotie, si putoare, si smecherie penala, si comportament nepotrivit, adica oricare dintre deprinderile care, luate separate, sau in grup, ii fac de nedorit in preajma, statistic, numeric, poftim.
Acum remarc ce similitudine exista cu termenul ala bizantin “de neatins”.
devnull wrote:Prin urmare, zici tu, e evident ca tiganii sunt mai mirositori decat romanii. Din ce cauza? Pai pentru ca sunt tigani!
CE? Unde am spus eu asa ceva?Apelez la aceeasi rugaminte in pragul enervarii, ca la wellingtoana: unde am spus eu asa ceva?!
Te rog sa-mi arati unde am spus eu ca “tiganii put pentru ca sunt tigani”.
Dar inist sa-mi citezi, pentru ca nu poti sa faci o afirmatie din asta importanta, sis a te faci apo ca ploua.
Ai la dispozitie 16 pagini de topic sa gasesti un singur exemplu de felul asta.
In schimb, eu iti gasesc pe ultimele doua pagini macat o negare explicita a chestiunii asteia.
devnull wrote:Nu ai stat sa studiezi si alte caracteristici ale multimii mirositorilor, i-ai impartit pe etnii si ai facut o medie. Asta e rasism, tocmai pentru ca foloseste rasa drept criteriu statistic.
Nu, pardon, criteriul a fost infractionalitatea, sau “indezirabilitatea”, nu etnia.
Cand cineva pute in spatele meu, intai constat ca pute cineva ca un sconces, ma intorc si vad cine e, roman, tigan etc.
Iar numaratoarea s-a impus de la sine timp de 30 de ani, ce vroiai sa fac?
La numaratoare, tiganii ies prost.
Daca era etnia, spuneam ceva jignitor ca “tigani imputiti” la modul generic, cum se spune despre unguri “bozgori imputiti”, fara sa sustin ca ungurii chiar put, asa cum o fac concret tiganii .
Deci, nu spunem la modul propriu, descriptiv, “tigan hot”, “tigan obraznic”, “tigan imputit”, adica nu asociam rasa cu reprosul obiectiv.
Iti repet a mia oara: daca eram setat pe criteriul de rasa, asa cum te chinui tu sa demonstrezi, luam la puricat si turcimea din dobrogea, pentru ca ne-au furat sute de ani, de exemplu.
Dar turcimea din dobrogea, in acest moment, dintr-o natie de hoti calare din trecut, a ajuns o etnie conlocuitoare de toata isprava.
devnull wrote:Si apoi, tipul asta de logica[…]
Déjà putem sa o lasam balta: pleci de la premise gresite, nu mai conteaza la ce rezultate ajungi.
Premisa gresita: o repet – tiganii put pentru ca-s tigani.
N-am spus asa ceva, dar tu insisti sa zici ca as fi spus.
devnull wrote:[…]se numeste esentializare: reduci o masa complexa, cu mii de proprietati, la o unica proprietate considerata esentiala. Esenta tiganilor, pentru tine, e ca sunt tigani (se ignora orice alte caracteristici ale unei multimi sociale).
Nu ca sunt tigani, sper ca acum, cu precizarile repetate chiar in postul asta, o sa iei in seama ce spun.
Deci, proprietatea lor esentiala nu este ca sunt tigani.
Proprietatea lor relevanta este ca, statistic, au un comportament indezirabil, ca reprezinta o vecinatate de evitat pentru un om civilizat.
Altefel, nu-i expulzau dracului din toata europa, din franta pana in danemarca.
Deci, depre ce vorbim?!
Ca fapt divers…ce alte caracteristici nu am luat eu in seama? Ca-s mamifere? Mrsi, nu ma deranjeaza, eu vorbesc de ce ma deranjeaza.
devnull wrote: Cu alte cuvinte, nu ai o definitie reala a termenului, folosesti "tigan" doar ca practica de numire (iar numirea este o pozitie de putere). [Aici ar merita sa comentez si cazul merv vs Ford, dar imi e prea lene si sunt constient de futilitatea demersului.]
Ca in citatul tau din bula demnitarului: acestea pot fi niste frumoase vorbe adevarate, dar nu clintesc nimic din ce-am afirmat pana acusi.
Si lu merveiozu i-e lene sa mai vorbeasca acum de cazul ford, dar, daca vrei, o sa revenim si la ala.
devnull wrote:Mai faci inca un fault de gandire nasol din punctul meu de vedere. Pari convins de paradigma evolutionista: tiganii sunt pe o treapta inferioara a evolutiei si, in timp si cu munca, vor ajunge (exact) ca noi, romanii. Ei bine, din diverse motive, evolutionismul nu mai e chiar la moda in antropologia de azi.
Eu nu vad acceptabila alta varianta.
Tu ce model de propasire a tiganilor propui, ce vezi tu rezonabil, ce semnaleaza antropologia moderna, ce altceva decat munca si rabdare de ambele parti?
Da, este evident (esti de accord cu cazul asta de evidenta?) ca tiganii sunt pe o treapta inferioara a evolutiei sociale, ca natie? (ca de evolutie fiziologica nu vorbim, nu m-astept sa se albeasca, dar, de frica, am zis sa fac si precizarea asta, sa nu par rasist imputit)
devnul wrote:Cum nu vreau sa pacatuiesc si eu prin esentializare, nu ma apuc acum sa detaliez. Dar nu m-as grabi sa consider o rasa "pe o treapta inferioara" si o alta "pe o treapta superioara": termenul la zi (si mai adecvat) e ca vorbim de chestii diferite. Nu tindem cu totii catre un punct comun, nu trecem cu totii prin aceleasi etape.
Ok, pot sa pricep niste diferente culturale, dar toti tindem spre buna convietuire, spre igiena.
Buna intelegere e o chestiune universal valabila in toate culturile, si la care contribuie toti.
Altfel, se ajunge la raporturi de forta: tiganii isi impn printr-o forma de violenta stilul lor.
De violenta sunt capabili si altii, doar ca civilizatia ii mai tine in frau.
Iar bunastarea materiala, intr-un spatiu in care interactionam cu tiganii, nu e acceptabila decat ca produsul muncii.
Il fut in gura pe satrarul care-mi fura saci intregi de porumb de pe campul unde mi-am indoit cocoasa la praila, si stiu ce vorbesc.
Dinescu vorbea de tiganii lui de la sapa, cei mai harnici: excelent, bravo lor, asta e prototipul de tigan laudabil, de sprijinit.
devnull wrote:Inca o chestie: tot pomenesti de cazul ala de la Braila. Ala ar trebui sa fie un argument... pentru ce? Ca "tiganii sunt naspa"? Iarasi privesti realitatea prin prisma rasei. Cauzele lucrurilor ajung pentru tine, intr-un final, la rasa. La Braila aia care au distrus ce au distrus (n-am citit articolul, am lucruri mai bune de facut) au facut-o... din cauza ca sunt tigani? Pai, pardon, daca rasa e cauza comportamentului (cum vrei tu sa demonstrezi cu articolul ala), atunci asta e inca o dovada ca esti rasist.
Asta de la braila este un exemplu perfect al situatiei pe care am imaginat-o cu putin inainte: “
merveiozu wrote:fie o comunitate in franta.
la marginea orasului se aciueaza o satra tipica de romani tigani.
in termeni oengistici, se spune ca niste cetateni romani s-au alaturat unor cetateni francezi, in virtutea dreptului lor de libera circulatie, de care se bucura toti fiii europei.
in termeni reali, crezi ca este posibil ca in comunitatea aia sa creasca brusc numarul infractiunilor, cantitate de mizerie, numarul cersetorilor, al faptelor de disconfort social?
si crezi ca este posibil ca, la expulzarea satrei, toate manifestarile astea nedorite sa scada brusc, in aceeasi masura in care au aparut?
Mi se pare o corespondenta perfecta.
Si retine, te rog, fac apeluil asta a mia oara: nu sustin a tiganii distrug pentru ca sunt tigani!
Ia vezi cum ai redactat ideea asta: ca un fel de teatru de pantomima, ca si cum merveiozu ar fi afirmat ca tiganii distrug pentru ca sunt tigani.
In realitate, merveiozu nu a afirmat niciodata asta, nici nu a gandit-o.
Chiar nu pricep de ce faci mereu nu confuzia, ci procesul asta de intentie.
Cea mai apropiata afirmatia fata de presupunerea ta repetata si gresita este ca tiganii au o rezistenta la civilizatie, asa cum o intelegem noi.
Acum, la obiect: cu tabara de sinistrati ti-am dat inca un exemplu care se adauga la numaratoare de comportament tiganesc infect.
Este penru a doua oara cand tiganii fac exact acelasi lucru in tabara aia, prima data fiind in 2006.
O fac pentru ca-s tigani? Prioritatea termenilor este alta, cred: o fac pentru ca, statistic, numeric, faptic, in tiganie este mai probabil sa dai de hotie, mizerie, scarbosenie, jeg, obraznicie, indecenta.
De ce era nevoie, de exemplu, sa distruga bateriile de dus?
Incearca tu o explicatie, crezi ca e o pura coincidenta asta, crezi, sincer, ca erau sanse egale sa se intampla asa daca acolo erau mutate niste romani, si nu tigani?
Uite, aici statul ar trebuie sa bage la parnaie cativa dintrei ei gasiti vinovati, sa-i puna sa suporte pagubele si pe civil, evident.
Si ar urla wellingtoana ca statul asta mai intai pedepseste, fara sa vada care este cauza profunda, ce tragedie macina etosul tiganesc, ce nevoi, nespuse dintr-o infinita decenta, ii imping sa procedeze cum procedeaza.