Conjuratia iudeo-persana

multiplicati la nesfirsit

Moderators: nefe, euNuke

Message
Author
euNuke
Posts: 2974
Joined: Tue Jan 27, 2009 8:32 pm

Conjuratia iudeo-persana

#1 Postby euNuke » Tue May 26, 2009 8:26 pm

Nu e vorba de nicio conspiratie, dar era nevoie de un titlu care sa atraga musterii.

Teza: Influenta cruciala a civilizatiei persane si ulterior a "khazarilor" asupra evolutiei politice a balcanilor, in special in ceea ce priveste etnogeneza; amprenta lasata de fuziunea cultural-religioasa iudeo-persana pe crestinismul european.

Ipoteze:
1. prezenta masiva a evreilor in balcani si in nordul marii negre si aportul acestora la formarea primelor state medievale [probabila, insuficient documentata]
2. continuitatea kwarezm-khazaria. [nedovedita, probabil falsa]
3. originea iudeo-persana a unor importante toponime si a etnonime.
inchiriez nickname genial si ieftin ca braga: 10.000 de parai pa luna

euNuke
Posts: 2974
Joined: Tue Jan 27, 2009 8:32 pm

Re: Conjuratia iudeo-persana

#2 Postby euNuke » Wed May 27, 2009 2:16 pm

izvoare scrise:
1. Istorii bizantine; cele mai importante informatii provin de la Imparatul Constantin Porfirogenetul
2. Cronicarii arabi: ibnFadlan
3. Suda: http://en.wikipedia.org/wiki/Suda
4. Corespondenta cazara
5. Cronica ruseasca
6. documentul Cambridge

bibliografie:
1. Arthur Koestler, The Thirteenth Tribe [aparuta in limba romana la editura antet]
2. Douglas Dunlop, The History of Jewish Khazars, 1954
3. Kevin Alan Brook, The Jews of Khazaria, 2006
4. https://www.academia.edu/552694/Romani_ ... 05_111-120

o prima harta a expansiunii kazare: http://de.wikipedia.org/wiki/Datei:Chasaren.jpg

chestiunea politica: http://www.spme.net/cgi-bin/articles.cgi?ID=2220

o fantasmagorie simpatica :
http://origineagherga.blogspot.ro/2011/ ... orghe.html
inchiriez nickname genial si ieftin ca braga: 10.000 de parai pa luna

euNuke
Posts: 2974
Joined: Tue Jan 27, 2009 8:32 pm

Re: Conjuratia iudeo-persana

#3 Postby euNuke » Sat May 30, 2009 7:13 pm

Chestiuni lingvistice
Maghiara runica. S'a utilizat in secolele 7-10 de catre unguri si pina in sec 17 de catre secui. Geza sustine ca aceasta scriere a fost 'imprumutata' de catre acestia din urma de la Blahi.

"... non tamen in plano Panonie, sed cum Blackis in montibus confinii sortem habuernut, unde Blakis commixti litteris ipsorum uti perhibentur"
[ Simon de Geza in Gesta Hunnorum et Hungarorum ]

desi runica in aparenta aceasta scriere nu are nicio legatura cu runele germanice ci este inrudita cu alfabetul turcic vechi care la rindul lui se pare ca s'a dezvoltat din alfabetul fenician sau dintr'un stadiu intermediar al acestuia.

a se vedea şi inscipţiile de pe bracteatele scandinave, in special piesa descoperită la Tjurko

Codex Cumanicus, manualul de conversatie destinat initial calugarilor aflati in misiune in Tara Cumanilor redactat probabil intre sec 11 si 13, continea tabele trilingve de termeni: itolo-latina - cumana - persana. Cine erau acei vorbitori de persana la gurile Dunarii in sec XI care au creat necesitatea publicarii unui ghid de conversatie pentru misionari si negustori?!
inchiriez nickname genial si ieftin ca braga: 10.000 de parai pa luna

euNuke
Posts: 2974
Joined: Tue Jan 27, 2009 8:32 pm

Re: Conjuratia iudeo-persana

#4 Postby euNuke » Sat May 28, 2011 5:31 am

deci
chestiunea catara este o teza sau o simpla teorie sau speculatie menita sa risipeasca negurile unei prersupuse propagande anticlericale? ca recunosc, m-am cam ferit sa comentez acest subiect caci pur si simplu nu'i inteleg ratiunea: este iubire de adevar sau spirit combativ?

Daca cineva tine atat de mult la adevarul istoric atunci poate ar fi trebuit sa documenteze mai aprofundat relatia papalitate/monarhii iberice, precum si legaturile foarte stranse intre regii spaniioli si provinciile albigenzilor. Nu ar fi delicat, dar sigur ar strica adevarului istoric omisiunile asupra conflictului latent dintre monarhii franci catolici ferventi si familiile nobiliare de toulouse, respectiv rudele lor catalane/aragoneze catolici de nevoie. n'ar fi daunat textului o minima paranteza introductiva a contextului istoric, in special a situatiei fragile in care se afla crestinatatea iberica aflata sub dominatia califatului, intr'un moment de recrudescenta a fundamentalismului mahomedan.

Si ramane cel mai important aspect: cultul cathar este aproape imposibil de criticat in termeni religiosi, din simplul motiv ca tot ceea ce au scris propovaduitorii acestei credinte a fost distrus, iar informatiile ce ne'au ramas si parvenit sint in cea mai mare parte afectate de subiectivismul sursei. Dp meu dv orice comentariu pe marginea unor marturii rostite de niste reprezentanti ai unui cult rival ori, mai grav, a unor marturisiri obtinute prin mijloace de constrangere ne-ortodoxe[=tortura] este superfluu. Valoarea de adevar a afirmatiilor unor participanti la astfel de evenimente sangeroase tinde spre zero daca acestia provin din tabara invingatorilor.

Ca atare,

a] nu pot admite ca acest cult poate fi calificat drept secta sau erezie. La asemenea concluzie nu se poate ajunge decat utilizand premise false precum depozitiile unor membri ai fortelor de represiune,in primul franceze, direct interesate in infrangerea nobililor catari si chiar anihilarea oricarei rezistente antimonarhice in arealul urban, in acele burguri si orase-port dezvoltate pe baze nonreligioase in sudul frantei si n-e spaniei, si este evidenta aceasta politica chiar in masacrul de la Beziers unde au pierit si crestini si evrei, pe langa catari.

b] din informatiile de care dispunem nici macar nu putem decela caracterul crestin al acestui cult.

c] daca ar fi fost crestini, mai curand decat secta sau erezie, ei ar fi putut fi urmasii denominatiei ariene ce a cunoscut maxima expansiune in sanul populatiei vizigote stabilite -coincidenta?- in acelasi spatiu -nordul spaniei, provence, nordul italiei. In niciun caz nu putem admite infierarea unei religii de extractie crestina fara sa dispunem de niciun izvor istoric valid asupra textelor sacre sau macar litugice ale membrilor ei.

d] este semnificativ faptul ca papalitatea a incercat la inceput sa distruga acest cult utilizand armele adversarului, scopul fiind acela de a taia sustinerea populara a catarilor, si abia din aceasta strategie putem ghici sau dibui cate ceva despre practica religioasa a acestora. din moment ce primii 'osteni' ai papei au fost proaspat infiintatele ordine calugaresti [in acelasi areal politic si geografic], putem specula asupra pauperitatii, monahismului, abstinentei si idealului de puritate ca elemente ce ar fi caracterizat elitele clericale catare, insa cu greu putem admite caracterul lor peiorativ -in mod absurd asemuit cu comunismul sau chiar nazismul*- din moment ce inainte de declansarea conflictului nu exista nicio atestare scrisa a propensiunii autoritar-colectiviste a acestor sacerdoti. iar catolicii traiau totusi printre ei, nu au existat expulzari sau prigoniri ale populatiei crestine non-catare din languedocul cathar, caci, daca ar fi existat in mod papalitatea cu cronicarii sai ne'ar fi adus la cunostinta.

e] ezoterismul cultului este pura speculatie. inaintea de declansarea conflictului armat, episcopii cathari erau persoane publice, sint bine cunoscuti de catre ierarhia rivala catolica, urmariti, spionati chiar, iar mentionarea acestor fapte se regaseste -culmea- in surse papale. ulterior, in urma abandonarii de catre papi a confruntarii pasnice, pe taramul ideilor si prozelitismului activ, era firesc ca multe dintre capeteniile clericale catare sa inceapa sa se ascunda si sa activeze clandestin,cel putin din momentul in care tot languedocul intra sub dominatia regilor francezi, catolici inveterati.

*poate pentru ca niste urechisti gerrmani protonazisti au dezgropat arianismul in cautarea cavalerismului teutonic pierdut? poate pentru ca istoricii nemti cufundati intr'un romantism tarziu credeau ca pot gasi resurse de emotie in cantecele acelor menestreli? sau pur si simplu pragmatism politic: parghie impotriva papalitatii, instrument de santaj, deci misiuni de recoltare a probelor, la fata locului chiar. insa degeaba, nu au gasit nimic.
inchiriez nickname genial si ieftin ca braga: 10.000 de parai pa luna

euNuke
Posts: 2974
Joined: Tue Jan 27, 2009 8:32 pm

Re: Conjuratia iudeo-persana

#5 Postby euNuke » Wed Nov 28, 2012 12:13 pm

un text vechi. teoria tribului pierdut: khazarii
me wrote:1. Teoria şi publicul său. Unul dintre promotorii cercetării şi printre principali iniţiatori ai tezei este Douglas Dunlop, un savant orientalist de calibru, care, ce să vezi, cu tezele lui urîcioase a ajuns profesor universitar la Columbia. Deci i-au fost răsplătite căutările asupra originilor evreieşti in pofida conotaţiei aparent antisemite a tezelor sale istorice. Dar cel care a provocat un oarece tumult in rîndurile strînse ale comunităţilor evreieşti a fost unul dintre admiratorii lui Dunlop, anume Arthur Koestler, scriitorul, care a publicat in anii 70 un volum intitulat Al treisprezecelea trib, apărut ulterior şi in limba romana [deci să ştii că-l găseşti la orice bibliotecă publică, că nu ascunde nimeni teza, căpcăunule]. Koestler se trăgea dintr-o familie de evrei stabiliţi in Ungaria la sf sec 19, tatăl lui sosind din Rusia iar mama din Praga, ca atare căutările lui erau fireşti, omul vroia să afle mai mult despre strămoşii săi şi a aflat. In prezent teoria migraţiei khazare şi aşezării populaţiei de rit mozaic in Răsăritul Europei este acceptată in majoritatea mediilor universitare, inclusiv in Israel unde se studiază intens toate limbile vechi ale evreităţii. Deci e mainstream şi nimeni întreg la minte nu spune despre aceşti istorici că ar fi incitatori la ură. Dar identitatea dintre khazari şi ashkenazi rămîne o speculaţie utilizată ca pîrghie politică de tot soiul de smintiţi din Israel şi de pe aiurea.

2. Khazarii, să vorbim puţin şi despre ei, poate mai demontăm oleacă teoriile abracadabrante care circulă liber prin ospiciile virtuale şi nu numai. In primul rînd aceşti khazarii nu au lăsat in urmă niciun indiciu asupra limbii pe care o vorbeau, avem doar cîteva nume de kagani şi begi şi posibile toponime, deci orice afirmaţie referitoare la etnicitatea khazară este o speculaţie. A existat, într-adevăr, o confederaţie tribală khazară in sec 7-9, al cărei nucleu e posibil să fi fost un trib mai puternic şi mai dotat la capitolul economie şi politici, dar nu putem afirma cu certitudine că aceşti khazari erau o etnie in sens modern, pentru că ar fi putut foarte bine să constituie o castă politică unită nu pe criteriul etnic ci pe cel religios. Khazarii dispar complet din istorie ca entitate pseudo-statală şi ca posibil etnonim in sec 13 , probabil ultimele rămăşiţe fiind spulberate de invazia mongolă, iar ultima menţiune este descoperită in arhivele veneţiene unde este pomenită Gazaria, un teritoriu incert in Nordul Crimeei. Populaţia aflată sub stăpînirea khazară nu dispare odată cu confederaţia, însă amestecul etnic al stepelor din Nordul Mării Negre este atît de mare încît cu greu putem distinge filonul khazar între popoarele ce s-au format in acest vast areal. Pe de o parte sînt neamurile slave in plin curs de cristalizare etnico-religioasă, apoi triburile turcice seminomade ce coboară din Siberia incepînd cu sec 6 şi sînt absorbite in hanatul khazar, printre ele numărîndu-se cumanii şi pecenegii, şi neamurile războinice fino-ugrice precum maghiarii, şi, binenţeles vechea populaţie autohtonă, proto-romană, sau getică, cum vreţi să-i spuneţi. Amestecul şi interconexiunile între aceste populaţii [e dificil să le caracterizăm ca popoare in corelaţie cu entitatea statală khazară] sînt masive, circulă o lingua franca care e greu de crezut că ar fi fost vreun idiom turcic, mai degrabă un dialect iranian, ulterior proto-slava, aşadar khazarii se vor disipa şi topi treptat in marile neamuri slave şi, posibil, chiar şi in arealul carpatic unde vor fi asimilaţi de autohtoni. Foarte puţini îşi vor păstra religia dat fiind caracterul primitiv al cultului şi lipsa liantului instituţional, anume sinagogile sau structurile bisericeşti. Acele puţine comunităţi care răzbat timpurilor şi vicisitudinilor îşi vor păstra cu greu obiceiurile şi vor dezvolta treptat idiomuri ce împrumută din limbile populaţiilor-gazdă, precum idişul [similar ca evoluţie morfologică cu ladino] sau bukhariana.

Ca atare legătura dintre ashkenazi şi khazari este extrem de fragilă, pe de o parte pentru că acel străvechi trib nu avea cum să lase o populaţie atît de numeroasă in urma sa şi judecînd condiţiile extreme ce condus la distrugerea hanatului. Mai degrabă aceşti evrei răsăriteni au rădăcini şi gene slave, germanice, maghiare, romane, turcice şi chiar iraniene decat evreieşti, pentru că toate aceste mari neamuri au trăit în devălmăşia stepelor timp de 3-4 secole cît a durat uniunea tribala, dar acest aspect de mozaic formator este comun cu al multor altor popoare, de pildă, al romanilor. Ceea ce dă substanţă identităţii unui popor nu este in primul rînd originea etnică a antecesorilor, ci conştiinţa unui destin comun, o limbă, o istorie şi o tradiţie comune, un mănunchi de ţeluri şi valori ce însufleţesc şi solidarizează populaţia transformînd-o intr-un popor ce poartă conştiinţa sinelui definitoriu.


intre timp noi informatii si analize m'au condus la suspectarea unui "mit khazar" intretinut. pe scurt: hkazarii -ca popor/trib- nu au existat niciodata, singura lor prestatie istorica [atestata si documentata in surse de incredere] sugerind doar o casta politico-militara. originea termenului am elucidat'o, dar e prea lunga povestea ca s'o astern aici.

iar evreii buharieni nu's ramasitele khazarilor din asia centrala, ci descendentii unor clanuri de itinerar [pe drumul matasii] din vechea persie, limba lor [buhori? buhariana?] prezentind elementele tipice sincretismului lingvistic ce a condus la aparitia idis sau ladino.
http://en.wikipedia.org/wiki/Bukharian
http://en.wikipedia.org/wiki/Bukhori
inchiriez nickname genial si ieftin ca braga: 10.000 de parai pa luna

nefe
maimâţă periculoasă
Posts: 2456
Age: 41
Joined: Tue Jun 27, 2006 3:45 am

Re: Conjuratia iudeo-persana

#6 Postby nefe » Thu Dec 06, 2012 4:44 pm

Nasol. Conspiri de unul singur? :)
Porn to be wild

euNuke
Posts: 2974
Joined: Tue Jan 27, 2009 8:32 pm

Re: Conjuratia iudeo-persana

#7 Postby euNuke » Thu Dec 06, 2012 5:00 pm

:lol: cam aşa ceva. io şi tovarăşii mei imaginari sau nu [nu-s sigur care-i cum şi mi-e tîrşală să m-apuc acu la bătrîneţe să-i pipăi].

faza e că forumu e un instrument bun de sistematizyare. mi se întîmplă să scriu prin diverse coclauri virtuale, uneori chiar pe fiţuici de prin pc-ul meu haotic, şi nu reuşesc dup-aia să mai dau de elucubratiile mele scumpe pe care eram sigur că le exprimasem coerent cîndva, aşa că, atunci cînd descopar din intamplare ceva inte, mai postez pe-aici...ca să fiu sigur că le-oi găsi uşor ulterior. caraghios, nu? :D
inchiriez nickname genial si ieftin ca braga: 10.000 de parai pa luna

euNuke
Posts: 2974
Joined: Tue Jan 27, 2009 8:32 pm

Re: Conjuratia iudeo-persana

#8 Postby euNuke » Fri Dec 21, 2012 10:06 pm

euNuke wrote:Teza: amprenta lasata de fuziunea cultural-religioasa iudeo-persana pe crestinismul european.


E un moment bun să dau drumul ideilor asupra naşterii creştinismului despre care vă anunţam acu 3 ani: e 2012, e decembrie şi se apropie crăciunul, e chiar 21. perfect.

o să intru direct in subiect, fără să mă mai sparg in figuri cacademice.

1. cine şi cum a fost Hristos in realitate?
ei bine, aşa cum lasă de înţeles chiar apostolii şi propagandiştii creştini timpurii, Hristos a fost un agent secret al şahilor persani, trimis in misiune in Imperiul roman cu scopul de a destabiliza guvernămîntul imperial din Iudea şi de a colporta ideile cultului zoroastrian. In noul testament -practic o sinteză a textelor propagandistice ale vremii- găsim o referinţă clară la corpul sacerdotal persan, e vorba binenţeles de cei 3 crai de la răsărit, in original: cei 3 magi. Magii, despre care vorbesc destul de multe surse greceşti, erau mai mult decît simpli preoţi ai cultului mazdean, erau in acelaşi timp importanţi funcţionari in ierarhia imperială persană...echivalentul miniştrilor de astăzi ce deţineau portofoliile cultelor, educaţiei, ştiinţelor, comunicaţiilor, justiţiei. Cunoştinţele de astronomie şi medicină erau păstrate de această clasă de înalţi funcţionari imperiali.

hristos, ca simplu evreu rezident in mahalalele iudeei, atrage atenţia unor iscoade persane, prin calităţile sale ieşite din comun ce uimiseră pe băştinaşi, probabil: memoria excepţională, priceperea in socoteli şi numere, cunoaşterea scrisului, capacitatea de a învaţa rapid limbi diferite complet de cele semitice, aşa că va fi recrutat şi trimis la perfecţionare in persia.

minunile înfăptuite de hristos erau simple operaţiuni de contabilitate şi marketing -ştiinţe învăţate de isus in timpului exilului in persia. activităţile de planificare a operaţiunilor comerciale, evaluarea fluxului de intrări, cuantificarea şi aproximarea volumului cererii de alimente de pe o piaţă erau complet necunoscute populaţiei locale primitive şi analfabete, de aceea, fenomenul reglării producţiei de peşte şi pîine in funcţie de consumul preconizat a apărut ca fiind ceva miraculos, şi a fost interpretat ca o înmulţire a bunurilor perisabile [cauza directă a crizei permanente de alimente]. in fapt hristos nu a mărit stocurile, ci le-a acordat cererii pe care a analizat-o in prealabil. aceste activităţi manageriale au fost întreprinse pentru a-şi cîştiga simpatia maselor şi pentru atragerea unor adepţi dedicaţi partidei sale. aceşti adepţi ai noii cauze vor fi cunoscuţi sub numele de apostoli.

Partida hristică avea să se lovească de un adversar redutabil: clerul local evreiesc. Rabinii* erau notorii pentru colaboraţionismul lor, iar hristos a sperat să spargă legătură dintre mase şi conducătorii lor marşînd pe ideea dublei trădări: faţă de credinţa strămoşească şi faţă de popor. Latura naţionalistă a cauzei a fost motorul angrenării activiştilor in mişcare, iar apostolii erau iniţial cei mai îndîrjiţi purtători ai mesajelor anti-romane. Dar, această strategie a inflamării patriotice a provocat rezultate neaşteptate atunci cind hristos, in loc să pornească rebeliunea armată împotriva stăpînirii romane, şi-a continuat opera propagandistică paşnică ce viza in primul rînd răspîndirea ideilor zoroastriene in rîndul populaţiei simple, şi abia in subsidiar, opoziţia faţă de Imperiu. in fapt, Hristos predica un soi de rezistenţă prin cultură, in care scutul cultural era asigurat din bagajul spiritual oriental, iară nu din credinţele autohtone -compromise de servilismul şi trădarea rabininilor. Apostolii, impacientaţi de tergiversarea acţiunii, încep a unelti împotriva liderului lor de import care dezamăgea la tot pasul. Complotul apostolilor a oscilat probabil o vreme intre asasinarea lui Isus şi predarea sa autorităţilor religioase din Sanhedrin. Neînţelegerile dintre uneltitori au oferit prilejul unuia dintre ei să se răzgîndească şi să dea de ştire lui hristos asupra trădarii celor mai belicoşi activişti.

apostolii au optat in cele din urmă pentru delaţiunea anonimă către romani, in colaborare cu rabinii. in primul rînd din curiozitate: sperau să se lămurească asupra naturii închipuit divine a lui isus, apoi pentru că nădăjduiau să înfăptuiască sacrificiul suprem, pe care niciun iudeu nu-l mai reuşise vreodată. să ucizi pe fiul Domnului era o performanţă originală şi extraordinară, un vis de glorie pentru orice individ al vremii marotat de doctrina religioasă a jertfei.

Hristos, care simţea că opera sa magică se apropie de sfîrşit, şi-a căutat o sosie tembelă care să asigure ieşirea sa integră din scenă. A găsit un oligofren pletos şi zdrenţăros care semăna perfect cu el. Oligofrenul, la ultima cină şi şedinţă a Partidei hristice, s-a comportat ireproşabil: l-a sărutat cu foc pe Iuda -singurul apostol loial lui hristos- stîrnind nedumeriri şi suspiciuni in rîndul mesenilor. Sosia lui Hristos va fi ulterior capturată şi executată de romani.

[...]

*e impropriu spus rabini, dar e mai pe înţelesul orişicui. in fapt erau coeni, din aşa-zisa sectă a saduceilor, care nici nu era sectă ci o partidă politico-religioasă [echivalentul conservatorilor de azi, aflaţi in opoziţie cu fariseii -liberalii antichităţii iudaice] dublată de o organizaţie ocultă, un soi de ordin însărcinat la întemeiere cu paza templului dar care mai tîrziu şi-a arogat tot mai multe puteri.
inchiriez nickname genial si ieftin ca braga: 10.000 de parai pa luna

euNuke
Posts: 2974
Joined: Tue Jan 27, 2009 8:32 pm

Re: Conjuratia iudeo-persana

#9 Postby euNuke » Fri Jan 04, 2013 9:48 pm

manuscrisele de la genizah. project: http://www.genizah.org/Index.aspx
inchiriez nickname genial si ieftin ca braga: 10.000 de parai pa luna

euNuke
Posts: 2974
Joined: Tue Jan 27, 2009 8:32 pm

Re: Conjuratia iudeo-persana

#10 Postby euNuke » Wed Jan 16, 2013 5:12 pm

Poate că a venit vremea să dau in vileag uneltirea iudeo-persană de care vorbeam in titlu.

Audienţa pe dbg este la minimul ei istoric şi pot să scriu fără teama că aceste informaţii vor fi prea iute colportate in marea masă a bieţilor rumâni amorezaţi de veşmîntul lor latinesc, altfel oferit cu atîta largheţe de venetici. Cîteodată, la omu sărac, haina i se contopeşte cu epiderma, devine parte din fiinţa lui şi tare greu şi dureros e să şi-o dezlipească, mai ales că nu-i stă in obicei să se cureţe de jegu cotidian amestecat cu fibra milenară străină. ba, fără ţesătura aista lucioasă simte că nici nu s-ar mai recunoaşte pe sine, iar că monstrul golaş din oglindă ar putea fi o fiară ce l-ar fi posedat de secole şi nu chiar eul său bine ascuns. Rumânu, tolerant ca un schizofrenic cu lumile sale, îndură de veacuri foile in care a fost tras şi, uneori, cînd e lovit de dambla şi se autoflagelează rîcîindu-şi memoria, intră in conflict cu sinele revoltat de atîta mascaradă. Dar îi trece iute.

Rumânul e înclinat de la natură să asculte vocile supranaturale ce-i şoptesc in urecehea internă despre tot soiul de uneltiri, conspiraţii şi alte planuri criminale care, evident, îi iau la ţintă persoana preţioasă, familia şi neamul. Aşa că, fiind atît de chitit să descopere uneltirile şi vicleşugurile semenilor şi străinilor ce pasămite i-ar pune in primejdie viaţa şi integritatea [fizică, psihică, morală], nu e de mirare că planurile străinilor asupra altor străini i-au scăpat, ba nici că l-au interesat vreodată. Conjuraţia iudeo-persană nu-l privea in mod direct aşa că, atunci s-a trezit cu hoardele asiaticilor pe cap, le-a crezut cuvîntul căpeteniilor cînd l-au asigurat că ţinţa lor era in fapt Bizanţul. Şi nici acum, după aproape 1400 de ani tot nu a priceput nimic. Intre timp, clanurile iudeilor s-au împrăştiat in toate zările, ghildele persane au pierit, dar noi tot nu am aflat nimic.

De unde, de cînd şi cum au intrat iudeii şi persanii in istoria, fiinţa, obiceiurile şi limba noastră?

Hai să nu începem cu începutul banal, cu invazia lui Darius adică. Stăpînirea aia străveche a fost prea efemeră, iar urmele îs prea vagi ca să le analizăm.

Pentru că arhivele persane au dispărut [o mică parte a fost redescoperită recent dar informaţiile recuperate nu ne privesc], pentru că cele bizantine sînt ţinute sub obroc de Vatican, pentru că despre cele khazare nici nu ştim dacă au existat, singurul izvor de cunoaştere valabil rămîne limba, mai exact analiza comparativă a probelor, a urmelor lăsate de "conspiratori" in memoria victimelor şi reverberate in limbaj. Din moment ce acţiunile afectau popoare întregi prinse in tăvălugul războaielor şi colonizărilor, faptele au săpat adînc in minţile contemporanilor, incrustînd in vocabular semnele unei hegemonii misteriose, cel puţin pe moment.

Ceea ce frapează in analiza etimologică a structurilor vocabularului nostru este prezenţa unui număr masiv de termeni de origine persană. Nu uimeşte nici precaritatea elementului latin, nici împrumurile din limbile slave, nici numeroasele schimburi limbistice cu graiurile turcice şi altaice. Toate aceste sînt perfect explicabile prin coabitarea îndelungată a rumânilor cu aceste popoare. Insă istoria noastră -cea oficială- nu menţionează nicio coabitare similară cu vreun neam persan. Dacă aprofundăm studiul in direcţia relevării filonului persan vom constata că mare parte din împrumurile turcice şi maghiare ar putea fi termeni preluaţi direct de rumâni din dialecte pahlavi, şi nu prin intermediari turcici, cuvintele păstrînd in limba română aceeaşi formă şi acelaşi sens cu cuvintele atestate in limbi iraniene in secolele 6-9. Acest aspect nu mai apare atît de bizar dacă vom lua de bună ipoteza unei limbi persane ce ar fi funcţionat ca lingua franca in arealul nordpontic, intre Caucaz şi Carpaţi, între secolele 6 şi 12. Această ipoteză este susţinută de prezenţa in Codex Cumanicus a unei a treia limbi, in afara de latină şi cumană, anume persana. In principal, terminologia politico-juridico-adiministrativă va fi preluată de autohtoni de la noua forţă colonizatoare, influenţa alogenilor iranieni fiind sub acest aspect, şi aparent paradoxal, superioară helenismului şi mai tîrziu bizantinismului ortodox. Ca atare, in limba română vor exista mai mulţi termeni politico-juridici de origine persană decît cei de obîrşie latină şi greacă la un loc.

Dar, mai mult decît atît, şi definitoriu pentru identitatea noastră:

Persanii au denumit Imperiul Roman de Răsărit -cunoscut in Europa sub titulatura de Bizanţ- cu termenul de RUM. Acest termen -intrat in limbajul comun- a fost preluat de toate popoarele aflate sub dominaţia sau influenţa persană in perioada sasanidă, sec 4-6 e.n. Printre aceste popoare se numărau armenii, geogienii, tracii anatolieni, iudeii nordcaspici şi nordpontici şi, mai ales, triburile nordpontice de geţi, slavi şi turci ce hălăiduiau in devălmăşiile lor anarhice in stepele dintre Caspică şi Dunăre. Între aceste triburi, cel mai mare, mai bătăios şi mai bine organizat era cel al bessilor. Aceşti Bessi erau rămăşiţele geţilor Vissi din Crimeea ce migraseră în masă la sfîrşitul secolului 4 stabilindu-se în Imperiu unde vor fi cunoscuţi ca Vizigoţi, după ce fuseseră hărţuiţi, bătuţi şi umiliţi de huni, şi una din ramurile acestui mare trib era localizată între Nistru şi Dunăre, fiind cunoscuţi de neamurile vecine sub numele de Bessi Mari. Sub acest nume vor fi receptaţi de împăraţi bizantini din sec 9-10 care au comis eroarea de a se informa supra mişcărilor tribale din stepe dintr-o sursă unică, de obîrşie maghiară. Bessi Mari vor fi astfel botezaţi de bizantini din secl 10 ca Patzinachi, pe baza mărturiei iscoadelor maghiare, adică o transcriere aproximativă a termenului Pecszi Nagy, recte Bessi cei Mari, in grai unguresc. Aceşti geţi vor fi pe de o parte implicaţi in expediţiile de jaf şi cucerire întreprinse de neamurule turcice din nordul Mării Negre, iar pe de alta vor lupta, ca mercenari in armata bizantină chiar împotriva semenilor lor aliaţi cu turcii năvălitori. Trădările succesive ale acestor geţi -ce treceau fără prea multe scrupule dintr-o tabără in alta in funcţie de cine plătea mai bine- au condus la acel eveniment catastrofal ce a determinat apariţia poporului rumân, mai exact a termenului de rumân*, că poporul exista dinainte dar se numea şi se privea pe sine in felurite moduri.

RUMÂN nu vine de la ROMA, aşa cum consideră săracimea academică rumânească, ci de la termenul persan 'RUM', căruia i-a fost aplicat sufixul "-an", fiind o creaţie internă a limbilor gete, petrecută chiar pe teritoriul cunoscut ca Ţara Românească. Rumânii erau acei geţi care, spre deosebire de cei autohtoni, erau imigranţi, sosiţi de peste Dunăre, din ţara cunoscută de localnici sub numele de RUM, nu de ROMA. Iată de ce, iniţial, rumînul nu reprezenta un etnonim, ci o vorbă de ocară, pentru că aceşti fugari erau vai mama lor, in zdrenţe, lipsiţi de orice proprietăţi, şi, prin urmare au fost nevoiţi să accepte statutul social inferior impus de localnici, anume acela de iobag.

*o să vorbesc mai tîrziu despre acest eveniment. a fost explozia primordială din care s-a născut noua şi curenta noastră identitate.
inchiriez nickname genial si ieftin ca braga: 10.000 de parai pa luna

euNuke
Posts: 2974
Joined: Tue Jan 27, 2009 8:32 pm

Re: Conjuratia iudeo-persana

#11 Postby euNuke » Fri Jan 18, 2013 3:44 pm

Naşterea este întotdeauna un eveniment traumatic, atît pentru făt, cît şi pentru părinţi, in special pentru mamă. Cîteodată mama moare in momentul expulzării vietăţii din borţul ei. Iar tatăl îşi ia lumea in cap de durere şi spaimă că va trebuie să crească de unu singur odrasla. E şi cazul poporului român. Din fericire pentru el s-au găsit familii de venetici dornice să-l adopte, din păcate a fost lepădat in repetate rînduri de-a lungul copilăriei şi a avut parte de o serie de taţi certaţi între ei şi nu prea simţitori faţă de nevoile copilului.

Naşterea unui popor nu se petrece dintr-o dată, dar capul i-a ieşit in primăvara anului 1091, cînd Conflictul dintre greci şi bessi [pecenegi] ajunge la apogeu, iar maică-sa începe a fi masacrată de călăii imperiali, pe cîmpia de la Levounion...
şi va continua pînă cînd din trupul ei se va scurge şi ultima picătură de sînge, la Stara Zagora, in 1122.

Istoricii deseori îşi imaginează lupte teribile şi năvăliri răvăşitoare, desigur, dar la Levounion nu a avut loc nicio bătălie, a fost pur şi simplu un măcel, un pogrom, in care Comnenii, duşmani de moarte ai bessilor după ce aceştia trădaseră la Manzikert, au angajat mercenari cumani ca să distrugă un oraş bessian şi să extermine populaţia preponderent civilă a acestuia. Oraşul-fără-nume este ultima entitate urbană de tip nomad pomenită de izvoarele bizantine, un oraş mobil care fusese strămutat la sud de Dunăre cu permisiunea probabilă a unui strateg sau chiar a unui împărat bizantin. Da, aceşti bessi erau nomazi, şi aşa vieţuiau de secole in stepele din Nordul Mării Negre, laolaltă cu triburi slave şi turcice. Nu veneau de capul lor in Imperiu -oricît şi-ar fi dorit-, nu erau invadatori, ci populaţie civilă ce îşi urma căpeteniile atrase in războaiele anatoliene dintre greci şi turci. Trăiau şi-şi purtau calabalîcul in căruţe, îşi fixau tabăra pentru cîţiva ani dar puteau să-şi schimbe rapid sediul in caz de pericol, iar organizarea era de tip democraţie tribală militaristă. Ceea ce îi făcea incă şi mai respingători pentru greci era insă religia lor. Bessii pontici trecuseră ca gîsca prin apă prin toate religiile monoteiste disponibile începînd cu secolul 4. Nu ştim care era religia populaţiei masacrate la Levunion, dar e de presupus că ar fi fost maniheişti şi că prin intermediul unor triburi de bessi au pătruns din nou ideile lui Mani in Bizanţ, impulsionînd apariţia şi răspîndirea bogumilismului. Dar alte triburi de bessi, de pildă cei pătrunşi in Anatolia odată cu hoardele turcice, fuseseră convertiţi la islam, in timp ce alţii, de pildă bessi mici aflaţi in Ardeal, erau mozaici. Orişicum, in ochii grecilor erau dintre cei mai groaznici şi îndărătnici păgîni. Chiar mai răi decît neamurile slave. Iar de la expediţia lui Chiril in Crimea din secolul 9 niciun apostol al ortodoxiei imperiale nu s-a mai aventurat in tărîmurile lor pentru a-i aduce la dreapta credinţă. Asta nu înseamnă că printre geţi nu existau şi triburi creştine. In fapt, avem chiar mărturia lui Chiril in acest sens care vorbeşte despre geţii [goţii] pontici ce se roagă in limba lor la dumnezeul creştin, ceea ce înseamnă că opera lui Ioan de Goţia a fost destul de trainică, chiar dacă ambiţiile lui politice au fost retezate scurt de khazari.

Neamul de căruţă rămas de izbelişte prin Balcani şi Anatolia, fără căpetenii şi fără apărători, şi-a tîrît fiinţa accidentată in pribegie, căutînd drumuri ferite, lăturalnice şi refugii cît mai depărtate de ura grecilor, căreia, in nătîngia lor, niciodată nu-i bănuiseră amplitudinea. Exodul a prins o direcţie in momentul in care stăpînitorii Ardealului le-au oferit azil şi le-au permis să se aşeze pe pămînturile sălbatice dintre Carpaţi şi Dunăre. Cea mai mare parte a bessilor pontici refugiaţi s-au stabilit aici, insă o altă parte s-a întors pe meleagurile natale, in stepe, la nord de Delta Dunării şi pînă la Nistru, unde au înfiinţat un stat [al cărui nucleu e posibil să fi existat incă de pe vremea extinderii dominaţiei khazare]. Acest stat va fi cunoscut de vecini sub numele de Bessarabia, o denumire pesemne autohtonă, o creaţie a băştinaşilor menită a-i diferenţia de ceilalţi bessi aşezaţi intre Carpaţi şi Dunăre, după criteriul religiei. Da, bessarabii sînt acei geţi bessieni ce au descoperit şi acceptat islamul prin intermediul balcilor şi turcilor, receptat la un nivel superficial ca de obicei, purtîndu-l probabil ca pe un scut ideologic in calea expansiunii creştinismului totalitar al bizantinilor şi maghiarilor. Bessarabia a avut o existenţă scurtă ca stat, pierzîndu-şi iarăşi in mod violent căpeteniile politice, militare şi religioase la începutul sec 13.
inchiriez nickname genial si ieftin ca braga: 10.000 de parai pa luna

euNuke
Posts: 2974
Joined: Tue Jan 27, 2009 8:32 pm

Re: Conjuratia iudeo-persana

#12 Postby euNuke » Sun Jan 20, 2013 4:54 pm

De ce l-am aşezat pe Hristos -agentul persan in provincia romană Iudea- in primele rînduri ale istorisirii? Pentru că este un element simbolic al unui străvechi război rece pe care lumea l-a uitat şi pe care trebuie să-l dezgropăm pentru ca cititorul neavizat să poată pricepe contextul in care a luat naştere conjuraţia iudeo-persană de mai tîrziu. Isus nu este nici primul nici ultimul dintre spionii persani, dar este printre cei mai importanţi pentru că acţiunea sa a fost atît de subversivă încît a reuşit să şubrezească semnificativ Imperiul Roman, iar mai tîrziu fructele propagandei sale destabilizatoare să contribuie la prăbuşirea structurilor statale vestice, respectiv la apariţia teocraţiei pe ruinele răsăritului. Şi nu pentru că şahii din secolul 1 î.e.n. şi-ar fi propus aşa-ceva, dar roata războiului şi a urii odată pornită e greu să mai fie controlată. Cine seamănă vînt culege furtună, iar Persia a fost măturată la rîndul ei de un taifun provocat de propriile seminţe aruncate pe sol roman cu 6 secole înainte de pieirea sa.

Raportul dintre cele 2 mari imperii ale antichităţii este caracterizat de atitudini şi acţiuni politice similare celor adoptate de elitele războiului rece modern dinre US şi URSS. Au loc conflicte regionale teleghidate, confruntări directe sporadice, tentative de distrugere sau cel puţin sabotare a structurilor şi alianţelor inamice, se negociază intens trădări ale statelor şi popoarelor din zona de graniţă, se organizează primele servicii speciale şi apar primele reţele de spioni. Găselniţa de geniu a persanilor a constat in atragerea de partea sa a unei religii monoteiste şi îmbinarea misticismului mesianic al acesteia cu cauza naţională. Este posibil ca, şi după moartea sa, adică după dispariţia sub identitatea iniţială, Hristos să-şi fi continuat acţiunea subterană sub un alt nume şi să fi reuşit primele străpungeri ale zidurilor invizibile pe care orice religie instituţionalizată le construieşte. Structurile clericale ale Iudaismului se înconjuraseră de un zid viu, de o organizaţie paramiltară, un fel de ordin religios însărcinat cu paza Templului. Pentru a putea atrage Iudaismul in planurile lor, şahii erau obligaţi să atragă această castă militară intr-o schemă care să asigure dubla loialitate. Şi au reuşit. Dovada indubitabilă -mai sînt destule indicii de-a lungul secolului 1 e.n.- vine in timpul "războaielor" Kitos, adică a răzmeriţelor, sabotajelor şi masacrelor Diasporei iudaice ce au loc concomitent in Cirenaica, Cipru, Egipt, într-un moment extrem de convenabil pentru Persia, atît de convenabil încît este exclusă orice coincidenţă: împăratul Traian tocmai mărşăluia glorios prin Messopotamia împotriva Parthiei Arsacide. Forţele paramilitare evreieşti din Orientul Romanic au acţionat in mod evident la comanda şahilor ce încercau să destabilizeze zonele strategice precum Egiptul -ce furniza trupelor romane cea mai mare parte a cerealelor şi alimentelor necesare in timpul campaniei din Est.

Iată de ce ar trebui să fie privite într-o altă lumină tratamentele aplicate de împăraţii bizantini populaţiei evreieşti din Imperiu:
http://www.religioustolerance.org/jud_pers1.htm
http://www.jewishvirtuallibrary.org/jso ... tine1.html
http://en.wikipedia.org/wiki/History_of ... ine_Empire

Dar această stare conflictuală latentă între Partida teocratică imperială şi evreii bizantini i-a determinat pe aceştia să strîngă legăturile cu Persia -chiar dacă între timp Sasanizii adoptaseră o cu totul altă optică asupra raportului dintre religios şi politic- şi, mai tîrziu, cînd represiunea s-a înteţit, să caute noi destinaţii pentru exodul masiv iminent.

Şahii persani nu aveau insă de gînd să ofere azil politic unei populaţii atît de numeroase, îndărătnice şi gîlcevitoare. Erau insă conştienţi de valoarea şi forţa politică a acestei etnii, aşa că nu au pregetat in a pune la cale o nouă incursiune in sfera de influenţă a Bizanţului in care să-i atragă şi să-i pună in mişcare cît mai eficient. Aveau să se folosească de reţelele comerciale dezvoltate anterior de negustorii evrei pe ruta pontică a Drumului Mătăsii ce ocolea prin Nord Caspica şi Caucazul pentru a coborî spre porturile din Crimea ajungînd pînă la Dunăre. Au recrutat cei mai destoinici dintre imigranţii evrei veniţi in Persia incă din secolul 4 e.n. şi au creat o castă de funcţionari pregătiţi pentru debarcarea şi colonizarea Nord-Pontică. Acest corp administrativ evreiesc va fi protejat de o forţă militară expediţională formată din geţi şi slavi [=sciţi] mercenari ce participaseră deja in campaniile Persiei. Noua structură politico-militară pritocită de strategii persani îşi va face apariţia in nordul Caucazului, in 557, şi va rămîne cunoscută in istorie sub numele de hanatul avar. Denumirea de han/khan atestă elementul evreiesc al conjuraţiei, precum şi supravieţuirea ordinului paramilitar iudaic de care vorbeam mai devreme, căci provine din titlul de coen, conducător deopotrivă religios şi politic. Termenul avar este probabil de sorginte persană, poate de la khaba [=informaţie scrisă, hrisov, act de proprietate, carte] de unde provine şi românescul habar. In orice caz, avar nu este un etnonim, nu a existat niciodată niciun popor avar, nu in spaţiul c-d-p.
inchiriez nickname genial si ieftin ca braga: 10.000 de parai pa luna

euNuke
Posts: 2974
Joined: Tue Jan 27, 2009 8:32 pm

Re: Conjuratia iudeo-persana

#13 Postby euNuke » Sun Jan 20, 2013 7:19 pm

Şi mai este un motiv pentru care povestea începe cu Hristos -agitatorul iudeu aflat in slujba şahilor persani- şi e musai ca cititorul să fie izbit din capul locului cu identitatea reală a acestui personaj biblic: numai prin destrămarea iluziei cristice se poate ajunge la cheia înţelegerii unor fenomene ce ţin de etnogeneză. Cu povara lui Isus pe creştet rumânul nu poate pricepe, darmite concepe, cum s-a petrecut convertirea elitelor politice din Dacia post-romană la mozaism şi cum au receptat strămoşii noştri sistemul de valori oriental. Căci, da, înainte de a fi creştini, geţii din lăuntrul arcului carpatic au fost mozaici, iar mai înainte adepţi ai lui Mitra.

Arda, marele rege al geţilor carpatici, a reuşit să lase in istorie un ţinut -Ardealul- dar nu şi un stat puternic, trainic. După ce învinge triburile hunilor conduşi de urmaşii lui Atilla din Pannonia, Arda[ric] porneşte o acţiune unificatoare a geţilor gepizi din podişul Transilvaniei, insă moare in 460, la doar 6 ani de la eliberarea de sub dominaţia hună, iar structurile sale administrative nu rezistă prea mult. O sută de ani mai tîrziu, rămăşiţele statului gepid se predau de bună voie -băştinaşii fiind sătui de gîlceava şi indolenţa căpeteniilor, ca şi astăzi- forţei expediţionare avare care ajunge in jurul anului 560 in Ardeal şi începe o campanie de colonizare intensă. Organizarea teritoriului stimulează apariţia unei aristocraţii de tip feudal, printre primii nobili numărîndu-se banii, adică guvernatorii marilor provincii de graniţă -banate,termen persan utilizat şi in Caucaz şi in Armenia [a se vedea Marzpanatul]. In scurt timp, nevoile administraţiei avare depăşesc resursele umane furnizate de coloniştii evrei şi persani, astfel încît se va apela la elementul autohton, debutînd recrutările şi iniţiindu-se primele sistemele centralizate de educaţie, adică primele şcoli. Aceşti funcţionari mărunţi, instruiţi pentru a fi angajaţi in administraţia avară, vor fi numiţi valahi, după un termen indo-iranian mai vechi, anume wallah, care desemna administratorii, slujbaşii unui domeniu privat. Pentru că decidenţii asupra numirii in post, delegărilor şi urcării in ierarhie erau, in marea majoritate, evrei, populaţia locală, dornică să asigure o carieră de succes odraslelor, începe a-şi împopoţona şi mutila plozii de sex masculin după moda cea nouă, închipuindu-şi că, prin obrezuirea feciorilor, aceştia vor obţine o şansă in plus in competiţia socială acerbă. Circumcizia a devenit o caracteristică a tagmei de funcţionari valahi, ba, marota circumciziei ca reţetă facilă a succesului s-a întins in intreaga societate şi a avut efecte secundare neaşteptate, căci, prin erorile frecvente săvîrşite de tăietorii amatori, a afectat mare parte din populaţia civilă bărbătească care in loc să se devină evreiască a ajuns doar emasculată. Ce-i drept, practica birocratică imperială favoriza eunucii, insă localnicii s-au bucurat ulterior de acest fericit concurs de împrejurări in totală necunoştinţă de cauză. Cert este că in următoarele decenii valahii s-au înmulţit atît de tare incît li s-a dus buhul pînă in centrul europei, unde neamurile germanice vecine le-au descoperit "secretul" înspăimîntător, iar wallahul a rămas in germana veche drept acel castrat scrîntit dispus să facă orice sacrificiu pentru un strop de relevanţă.
inchiriez nickname genial si ieftin ca braga: 10.000 de parai pa luna

euNuke
Posts: 2974
Joined: Tue Jan 27, 2009 8:32 pm

Re: Conjuratia iudeo-persana

#14 Postby euNuke » Mon Jan 21, 2013 5:57 pm

Cum s-a transformat tagma de funcţionari avari -valahii produşi de băştinaşii geţi cei mai ambiţioşi- in minoritate etnică răspîndită in Balcani, din Dalmaţia pînă in Boemia, şi din Macedonia pînă in Muntenia şi deopotrivă in model de formaţiune politică pseudostatală -valahia?

Slujind expansiunea persană de la sfîrşitul secolului 6, avarii au rupt frontiera dunăreană a Bizanţului şi au fixat noua graniţă pe rîul Hebrus care va deveni mai tîrziu Mariţa, de la termenul persan pentru graniţă -marz . Balcanii sînt pe de o parte răvăşiţi de războiul continuu dintre avari şi greci -care nu prea pricepeau ce se întîmplă, iar pe de alta supuşi unui proces de reconstrucţie a infrastructurii şi oraşelor, de colonizare intensă şi de repopulare. Populaţia autohtonă -vechi supuşi ai grecilor- se pare că nu era nici suficient de numeroasă, nici de puternică ca să reacţioneze negativ la campaniile avare, dar nu avea capacitatea şi poate nici disponibilitatea de a furniza servii noii stăpîniri. Reconstrucţia avea insă nevoie de forţă de muncă ieftină şi proaspătă. Ca atare apar premisele reapariţiei sclavagismului, iar primii speculatori ai cererii imense au fost geţii ardeleni şi panonici [gepizi şi ostrogoţi], acum sub conducerea unor profesionişti, adică a valahilor. Valahii încep a dezvolta societăţi de recrutare a forţei de muncă, probabil acţionînd iniţial prin metode paşnice, dar, presaţi fiind de cuceririle fulgerătoare întreprinse de oştile avare [ce ajung pînă in Istria şi Dalmaţia], ajung să recurgă la forme tot mai violente de racolare. Ţinta acestor campanii de recrutare şi înrobire -după epuizarea stocului de fraieri consîngeni- a fost marea masă a triburilor scite ce coabitau de sute de ani in spaţiul c-d-p cu geţii. Clanurile valahilor corupţi şi rapace au pus ochii pe prada bogată ce transhuma de capul ei între Carpaţi şi Dunăre şi, lipsiţi de orice scrupul, au declanşat o masivă vînătoare de feciori zdraveni, ba cîteodată răpeau familii şi sate întregi de sciţi lipsiţi de apărare şi slab organizaţi. Desigur, sciţii n-au stat cu mîna-n sîn, unii au început a lupta, alţii au migrat spre nord, urmaţi îndeaproape de hoardele de valahi, dar cea mai mare parte a picat in captivitate şi au ajuns robii valahilor şi nobililor avari sau ostrogoţi ce au împînzit toată peninsula balcanică. Brutalul procesul de repopulare a durat aproape un secol, iar in urma strămutării forţate a a populaţiei scite peste Dunăre aceştia îşi pierd vechea identitate, apare un nou etnonim -slavii- şi se conturează noi nuclee etnice care vor fi cunoscute mai tîrziu ca sloveni, sîrbi, croaţi, bosnieci, bulgari.

Termenul slav, cu ambele sale sensuri, este rezultatul unei confuzii făcute de grecii bizantini care nu au reuşit nici să înţeleagă cum de s-a umplut vechiul lor imperiu cu aceată populaţie barbară şi nici să facă legătura dintre slavi şi străvechii sciţi pe care cărturarii antichităţii îi cunoşteau atît de bine. Analfabetismul elitelor bizantine ortodoxe a condus la încetăţenirea etnonimului slav/on.

Cuvîntul "slav" este o creaţie a geţilor carpato-danubieni, ei fiind cei ce au inventat in batjocură substantivul "şcheau", stîlcind latinescul scala, pentru a defini muncitorii in construcţii, adică oamenii schelelor, robii ce trăiau printre schele, in adăposturi improvizate. Pentru că aceşti muncitori erau in acelaşi timp şi o marfă, una foarte traficată, termenul a ajuns să definească robia şi chiar să înlocuiască latinescul clasic servus, trecînd din latina vulgară de sec 6 in latina medievală. Pentru că majoritatea acestor şchei erau sciţi, termenul a ajuns să definească şi apartenenţa la grupul etnic format din numeroasele neamuri scite strămutate in balcani. Termenul şcheau a fost ulterior re-latinizat prin adăugarea acelui -l- de către grămăticii stupizi şi inculţi ai celor 2 Biserici.
inchiriez nickname genial si ieftin ca braga: 10.000 de parai pa luna

euNuke
Posts: 2974
Joined: Tue Jan 27, 2009 8:32 pm

Re: Conjuratia iudeo-persana

#15 Postby euNuke » Mon Jan 28, 2013 5:08 pm

cum se numeau noii stăpîni ai romanilor, cei care au urmat ostrogoţilor in peninsulă începînd din 568*, acei barbari inovatori ai instituţiei sclaviei in fostul imperiu roman? GASTALDO. Inovaţia a constat in transformarea sclavului in iobag legat de moşie, adică de fosta sa proprietate obţinută prin forţă de invadatori. GASTALDI sînt acelaşi lucru cu valahii, gastaldo fiind precursorul funcţiei administrative de intermediere între marii stăpîni de sclavi şi populaţia înrobită. In româna medievală era desemnat prin vătaf.

GASTALDO este un cuvînt compus intr-o limbă getă medievală, in dialectul nord-vestic lombard ce a suferit oarece influenţă germanică, din substantivul GASTA, in română gaşca/portugheza si spaniolă casta -cu sensul de tagmă, clasă politico-militară, + adjectivul ALDE cu acelaşi sens ca şi in româna modernă.

In schimb termenul MOLDOVA are un etimon germanic şi este posibil să fie o creaţie germanică, mai exact a saşilor aduşi de teutoni dincoace de Carpaţi, in cadrul expansiunii catolice de la începutul sec 13**, in timpul colonizării, creştinării şi latinizării ţinuturilor bessice dintre Carpaţi şi Siret. Moldova = Moldavia = Civitas Moldaviae = Civitas Moldaviensis = = Stadt Molde = Molda = Mulda. Deci Molda este iniţial o localitate şi nu o ţară, denumirea originară in germană şi maghiară a oraşului medieval cunocut mai tîrziu de români sub numele de Baia. "-ova" este doar sufixul de origine slavonă aplicat etimonului germanic de către populaţia din zonă [nu neapărat slavă, dar vorbind o limbă puternic influenţată de slavă şi persană] pentru a desemna ţinutul şi populaţia aferentă. Mold,-a înseamnă in majoritatea limbilor germanice pămînt gras şi fertil, humus, mocirlă, deci termenul descrie într-un mod plastic calitatea cea mai de seamă a pămînturilor găsite de coloniştii germani la poalele Carpaţilor, către răsărit.

*vezi Paul Diaconu
**vezi statele cruciaţilor in orient si monarhi participanţi la expeditiile catolice.
inchiriez nickname genial si ieftin ca braga: 10.000 de parai pa luna

euNuke
Posts: 2974
Joined: Tue Jan 27, 2009 8:32 pm

Re: Conjuratia iudeo-persana

#16 Postby euNuke » Sun Feb 10, 2013 2:58 pm

Acum că aveţi o introducere adecvată, menită să vă pună in temă cu detectivistica lingvistică, plus cîteva paragrafe in care sînt expuse transformările şi originile aparent bizare ale unor etnonime, puteţi urmări mai uşor raţionamentele care conduc la elucidarea chestiunii hazare*. In mod corelativ, in strînsă legătură logică cu chestiunea khazară, o să lămuresc şi aspecte legate de obârşia bulgarilor medievali, momentul apariţei lor in Sudul Europei, întinderea dominaţiei lor şi credinţele aduse de această populaţie din Asia Centrală.

Voi credeţi că ambiţiile şi maniile politice sînt proprii unei epoci? Că, de pildă, dorinţa nebunească a contemporanilor de a obţine patalamale şi titluri pompoase caracterizează in mod special omul modern? Sau...mai rău: omul civilizat? Nu, nici vorbă, omul, oriunde s-ar afla, de orice origine ar fi, nomad sau sedentar, ar căuta să se distingă, chiar şi prin asemenea elemente artificiale, de marea masă, de turma in care s-a născut şi a fost crescut. Astăzi poţi obţine acest lucru- distincţia- pe felurite căi, printr-o multitudine de acţiuni formative, insă in evul mediu posibilităţile erau mult mai reduse, iar aristocraţia de conjunctură -in lipsa unei educaţii alese- nu-şi putea menţine prestigiul decît prin apelul la un titlu cît mai conectat in legendă, de obicei -mai ales in rîndul popoarelor barbare- de import. Să definim popoarele barbare ca fiind acele neamuri ale antichităţii târzii lipsite de istorie şi religie instituţionalizată. Barbarii se civilizau in acele vremuri prin (1) acceptarea convertirii, cel puţin la nivel de elite politice, la o religie organizată, cu propensune etatistă, şi (2)prin acceptarea suzeranităţii unui monarh din lumea civilizată deopotrivă cu consfinţirea patronajului bisericesc, de obicei printr-o fastă procesiune de botezare publică a căpeteniilor.

Să revenim acum in secolul 7 şi să ne focalizăm atenţia asupra întîmplărilor care au condus la apariţia şi răspîndirea termenului de khazar, precum şi a etnonimelor bulgar şi blac/balc. La începutul acestui secol existau şi se confruntau 3 surse de titluri, patalamale, ranguri şi alte asemenea bazaconii civilizatoare ce stau la baza mentalităţii in cristalizare a feudalismului: Imperiul Roman de răsărit, cunoscut mai târziu sub numele de Bizanţ, Papalitatea, nedesprinsă incă de puterea deţinută de grecii din Constantinopole, şi Imperiul Persan Sasanid. Însă ultimul şah persan -Yazdegerd III- moare in 653, iar imperiul său dispare sub loviturile Islamului, in timp ce in zonele altădată aflate sub influenţa sau chiar sub dominaţia persană se instalează relativ brusc un vid de putere. Acum, aşa cum relatam anterior, administraţia imperială persană s-a folosit de clanurile şi reţelele negustorilor evrei pentru a-şi menţine influenţa in Nordul Caucazului, in Crimea, in spaţiul c-d-p [carpato-danubiano-pontic]. Aceştia erau conduşi de indivizi ce concentrau atît funcţia politică, cît şi cea religioasă, cunoscuţi sub numele de hani/khani/coeni. Cînd puterea persană se extinde in peninsula balcanică -la sf sec 6- apare necesitatea unor funcţii superioare care să centralizeze competenţele politice, militare şi legislative, aceste noi titluri fiind banul, de origine persană, şi kaganul/cagan/kakhan, cuvînt compus probabil intr-un dialect iudaic din ka şi khan, adică Mare Han. Vehiculul iniţial al acestor titluri şi funcţii -clanurile iudaice- a fost înlocuit in secolul 7 de un alt neam, mult mai numeros, anume balcii, etnie nord iraniană ce se refugiază spre vest in cel puţin 2 valuri migratoare. Aceşti balci sînt urmaşii grecilor macedoneni precum şi ai acelor eleni deportaţi in Asia de persani incă din vremea lui Darius, care, amestecîndu-se cu băştinaşii iranieni, au reuşit să ridice un oraş strălucitor, Bactria/Balkh -de unde le vine şi numele- şi o civilizaţie înfloritoare incă din sec 3 î.e.n., practic cel mai estic avanpost al elenismului. Să notăm şi sincretismul indo-iranian, religios şi cultural, cu totul aparte, extraordinar aş zice, pentru că in Bactria in aceeaşi perioadă existau atît temple budiste cît şi zoroastriene. Acest sincretism explică anumite toponime balcanice şi de aceea trebuie reţinut.

Primele colonii ale balcilor exilaţi iau naştere in timpul războaielor dintre persani şi harapi, probabil după 640 cînd semnele declinului imperial deveniseră vizibile, iar ravagiile făcute de hoardele islamice in expediţiile lor de jaf şi distrugere forţau dislocarea populaţiei de etnie persană şi in special pe cei de confesiune mazdeană şi budistă, adică acele grupuri duşmănite de harapii învîrtoşaţi de noua lor credinţă.

Dar balcii -renumiţi neguţători şi pricepuţi meşteşugari- întemeiaseră colonii in afara Persiei şi înainte de năpasta islamică. Ei sînt atestaţi incă din secolul 5 in Constantinopol, unde, ca şi alte etnii cu apetenţe mercantile, îşi întemeieseră un cartier ce le purta numele: Blachernae. De unde rezultă că fugarii din Bactria nu au fost forţaţi să se deplaseze chiar la voia întîmplării, ci, date fiind relaţiile comerciale străvechi, au putut fi in stare să pregătească strămutarea folosindu-se de vechile conexiuni, au căutat anumite pămînturi pentru colonizare, anumite popoare-gazdă, şi, in special, anumite titluri care să le confere oarece autoritate faţă de acele popoare ce urmau a fi cucerite, precum şi beneficiul unei alianţe cu Imperiul Roman, singurul supravieţuit după mare şoc al expansiunii islamice.

Popoarele-gazdă, in mod firesc [căci criteriul era compatibilitatea culturală, politică şi de limbă], au fost alese dintre neamurile de geţi pontici din Crimea, şi mai apoi dintre cele slave strămutate de avari in Sudul Dunării şi in Moesia, adică acolo unde in scurt timp va apărea primul hanat bulgar. Să remarcăm cum etnonimul balc se transformă -in limbile slave ale triburilor intrate sub dominaţia acestor exilaţi- in balgar, prin ataşarea sufixului de origine "-ar". Balcii aşezaţi printre numeroasele triburi de slavi devin bulgarii stăpânitori, insă arealul va rămâne cunoscut in istorie ca Balcani, pentru că celelalte popoare din veninătate păstrează pronunţia finală in -c-. Însă grupuri mari de balci se aşază in Crimea şi in Ardeal, atît de mulţi incât la sosirea ungurilor in Pannonia ei sînt incă priviţi ca un grup etnic distinct de marea masă a locuitorilor. Atît Gesta Hungarorum, Diploma Cavarelerilor Teutoni din 1211 cît şi Diploma Andreană vorbesc despre conducători locali blaci, despre domenii şi păduri ce ar fi aparţinut blacilor. Avem chiar şi izvoare scrise care atestă convieţuirea geţilor din Ardeal cu balcii alogeni, de pildă referinţele la silva Blacorum et Bissenorum** din documentele maghiare, incepînd cu 1222. Ţara Făgăraşului chiar este numită "Terra Blacorum", ilustrînd poziţia dominantă a acestui neam iranian, evident superior in materie de organizare şi cunoaştere politică şi administrativă. Aportul de civilizaţie, cultură şi capital al balcilor generează in scurt timp un reviriment extraordinar al civilităţii şi urbanismului in Ardeal. In vremea stăpânirii balce -sec 7-10- se dezvoltă primele oraşe in adevăratul sens al cuvântului, probabil pe temelia fortificaţiilor avare şi, uneori, pe ruinele castrelor romane. Termenul de oraş, corelativul său maghiar varos şi turc. varoş sînt de origine persană [av. vara=împrejmuire, respectiv pers. war=castel, fortificaţie].

Primii conducători bulgari ai slavilor au preluat de la evrei şi avari titlul de khan, şi este posibil ca acest transfer terminologic să ateste şi adoptarea de către balcii sud-dunăreni şi pontici a cultului şi structurilor religioase mozaice. Primul han bulgar din Balcani poartă un nume evident persan: Asparuh, dar nu putem şti cu certitudine dacă era de confesiune mozaică sau a preluat titlul pentru a se putea impune mai uşor populaţiei autohtone. Urmaşul său la putere poartă însă un nume cu rezonanţă latină - Tervel, Terebellus in izvoarele romane. Acest Tervel forţează o apropiere de Bizanţ şi speculează conflictul tiranului Justinian II Rhinotmetos, împărat detronat, desfigurat şi expulzat in Crimea, cu uzurpatorii Leontius şi Filipikos Bardanes. Aflat la ananghie, Justinian acceptă ajutorul oferit in extremis de hanul Tervel, in schimbul unei alianţe dinastice şi a titlului de caesar, echivalentul in epocă al noţiunii de vicerege de astăzi. Tervel devine astfel primul Caesar din afara imperiului, primul caesar al bulgarilor şi slavilor şi iniţiatorul unui fenomen politico-cultural ce a marcat neamurile slave. Caesar se pronunţă şi se transformă in limbille persană, getă, maghiară, turcă in Khazar, iar in limbile slave in Tsar. Noţiunea capătă noi semnificaţii, pe lângă cele tradiţionale romane -strict politice şi onorofice. Khazarul/Ţarul nu este doar un subiect al imperiului, ci un conducător de stat de sine-stătător şi întruchiparea unei dinastii. Titlul începe să fie râvnit de toate neamurile slave, din Balcani şi până la Marea Baltică. Triburile fără-de-nume ale slavilor se războiesc de-acum incolo pentru obţinerea acestui titlu suprem, de-atunci purtînd şi valenţe ereditare. Şi, chiar dacă următorii împăraţi bizantini ce vor ajunge la tron după Justinian II nu vor recunoaşte actul săvârşit de acesta, prima dinastie khazarică va pretinde permanent dreptul de a purta acest nume glorios şi se vor implica activ in afacerile imperiului, mulţi dintre bulgarii şi slavii khzariţi considerîndu-se subiecţi ai imperiului, parte integrantă din acesta. Este şi motivul pentru care voievozii ardeleni, de etnii diferite: balci, evrei şi geţi, găsiţi de maghiari la sosirea lor in spaţiul c-d-p in sec 9 se socoteau vasali ai Împăraţilor de la Constantinopol.

*Inserţiile de linkuri trimit de regulă către pagini de wikipedia. Sînt utile, dar trebuie lecturate cu maximă precauţie, in principal din cauza vectorilor ideologici trasaţi de istoricii oficiali, adică de propagandiştii feluritelor regimuri, foarte activi chiar şi in zilele noastre in massmedia. De pildă, istoria hazarilor este împănată de invenţii şi teze fabricate ale savanţilor sovietici care răspundeau comenzilor politice rasiste ale regimului stalinist şi care, din păcate, nu au put fi incă demolate cum se cuvine. Există liste întregi de dinastii bulgare şi khazare plăsmuite in laboratoarele sovietice menite să acrediteze teoria migraţiilor turcice timpurii şi originea asiatică a evreilor europeni. Toate acestea sînt falsuri şi in general orice sursă rusească trebuie privită cu mari rezerve.
**a se vedea explicaţiile anterioare cu privire la identitatea dintre bessi/besseni şi pecenegi/patzinachi.
inchiriez nickname genial si ieftin ca braga: 10.000 de parai pa luna

euNuke
Posts: 2974
Joined: Tue Jan 27, 2009 8:32 pm

Re: Conjuratia iudeo-persana

#17 Postby euNuke » Fri Mar 29, 2013 8:33 pm

Când s-au aşezat cu adevărat secuii -rudele avansate ale maghiarilor- in Ardeal? Ca să putem răspunde trebuie să înţelegem cine, cum şi in ce scop i-a adus pe secui acolo unde sunt şi astăzi.

Cine?
Secuii, ca trib parte din confederaţia hună, erau vechi cunoscuţi şi aliaţi ai balcilor şi persanilor care se slujiseră deseori de vitejia şi priceperea lor militară in războaiele cu grecii, recte imperiul bizantin. După căderea Persiei sub loviturile Islamului, ultimul şah -tânărul Yazdegerd- se refugiază in Caucazul de Nord, căutînd ajutor in părţile locuite de alani şi huni [este de bănuit o conexiune mai veche, incă din timpurile lui Attila, intre huni şi persani care ar fi avut tot interesul să finanţeze campania acestuia in zonele federate ale Imperiului Roman din Europa]. Ştirile rele ajung astfel acolo chiar prin persoana şahului. După asasinarea acestuia, toate aceste neamuri încep a se pregăti de război, iar pentru asta legăturile cu Bactria -încă nesubjugată de islam- se întăresc şi se încheie probabil umeroase alianţe. Cînd exodul masiv al balcilor se declanşează, aceşti strămoşi ai secuilor sunt tocmiţi pentru a asigura paza caravanelor, iar relaţiile dintre cele 2 neamuri devin astfel şi mai strânse.

Cum?
Cu bani. Căpeteniile balcilor au sesizat avantajele externalizării serviciilor de pază prin concesionarea lor către profesionişti. Ajunşi in Crimea şi in Ardeal, nevoia de forţe militare a crescut, pentru că populaţia băştinaşă se întâmpla să fie şi îndărătnică şi prădătoare. Ca atare, vor contracta serviciile de durată ale secuilor. Aceştia vor fi colonizaţi in interiorul arcului capatic de către avangarda iudeo-balcă, in schimbul finanţării de către aceştia a construcţiei de cetăţi, tîrguri, temple.

In ce scop?
Pentru protejarea noilor graniţe şi a rutelor comerciale, precum şi pentru cucerirea micilor state din Ardeal şi repopularea zonelor părăsite de slavi.

Când
Din cele de mai sus reiese că această colonizare a secuilor de către balci se petrece la sfârşitul secolului 7 şi in inceputul secolului 8. Sciţii ce populau mare parte din Ardeal sunt învinşi şi efectiv goniţi. Dintre aceştia, cei mai numeroşi şi cunoscuţi -veneţii- vor migra spre Centrul Europei, unde vor întemeia nucleul viitorului stat polonez, o alta va rămâne pe loc şi va rezista ca etnie până in secolul 18 [când in Braşov este atestată pentru ultima dată in recensămintele austriece o populaţie slavofonă...care a lăsat in urmă numele cartierului Şchei]. Geţii autohtoni vor fi supuşi, toleraţi şi folosiţi. Aceştia erau rămăşiţele regatului lui Ardaric -gepizii, strămoşii ardelenilor, dar şi bessii mici, din Sudul Transilvaniei, care se vor amesteca intens cu balcii cuceritori.

Influenţa coloniiilor balce asupra băştinaşilor geţi şi alogenilor secui va fi covârşitoare. Mare parte din terminologia politică, comercială, administrativă a acestor popoare este de sorginte persana, şi a supravieţuit in pofida campaniilor de ştergere a memoriei istorice şi epurare a păgânismului. Alfabetul creat de balci -aşa zisa scriere scită sau rovasiras- va fi folosit de către localnici pînă in secolul 11 liber, iar apoi, pînă in secolul 16, clandestin şi se va constitui in principalul vehicul al importurilor de vocabular şi al noţiunilor de cultură politică, in special cele legate de dezvoltarea urbană.

Aceasta istorie a descinderii si amestecului secuilor cu balcii este confirmata de cronicarii medievali maghiari. Iată ce scria despre secui in sec 13 Simon de Keza:
Simon wrote:"... non tamen in plano Panonie, sed cum Blackis in montibus confinii sortem habuerunt, unde Blakis commixti litteris ipsorum uti perhibentur"

adică „De aceea (secuii) amestecându-se cu blackii se zice că se foloseau de literele lor”.

Scrierea balcă este in fapt un cod rudimentar, o invenţie cu utilitate militară şi politică apărută şi răspîndită in secolul 7 pentru a facilita comunicarea securizată intre balcii din Bactria şi coloniştii din Crimeea, Ardeal şi Moesia. Era menită să înlocuiască vechile alfabete imperiale, de pildă scrierea pahlavi, deja cunoscute atât de grecii bizantini cât şi de arabi, cu atât mai mult cu cât rutele folosite de solii erau incă vulnerabile, iar mesajele puteau astfel fi interceptate şi descifrate cu uşurinţă. A ajuns să fie utilizată, in diverse variante, de toate triburile incluse in federaţiile coenice şi mitraice şi ulterior in cezaratul Crimeei, [vezi mai sus elucidarea chestiunii khazare] adică de huni, maghiari, secui, geţi, bessi, moesi, gepizi, sciţi, turci. Va fi spart in secolul 10-11 de catolici şi ulterior toate scrierile, documentele, arhivele de orice limbă redactate in alfabetul balc vor fi distruse la comanda papilor şi slugilor lor regale.

Când maghiarii vor fi atraşi in capcana catolică, convertindu-se sub sceptrul Idiotului de Istvan, una din primele operaţiuni solicitate de papi a fost răscolirea Ardealului şi arderea tuturor inscripţiilor şi cărţilor secuilor, balcilor şi bessilor. Desigur, extinderea regalităţii catolice in Ardeal nu s-a petrecut paşnic, timp de 3 secole a fost război, întîi anti-balc/bulgar, apoi conflict civil deschis intre catolici şi păgâni, iar scaunele secuilor au fost recunoscute abia in secolul 13, după convertirea lor forţată la catolicism. Forţele papale au eliminat atât scrierea străveche, cât şi denumirile geografice, numele vechilor clanuri, terminologia politică, impunînd latinizarea titlurilor, rangurilor, instituţiilor.

Andrei I, nepotul lui Istvan, emite in 1047 un edict prin care, sub sancţiunea confiscării averii şi tăierii capului, interzice practicarea vechilor ritualuri scitice şi scrierea păgână. Asta după ce reuşise să distrugă rebeliunea triburilor maghiare păgâne care se răsculaseră cu aproape un deceniu in urmă. Béla, junele frăţior al tiranului creştinopat Andrei I, a mers mai departe cu reforma catolică, eradicînd titlurile nobiliare secuieşti şi termenii balci ce le defineau. A obligat nobilimea să-şi schimbe şi numele de familie, denumirile castelelor şi oraşelor şi a ordonar arderea tuturor bibliotecilor şi arhivelor acestora. Epurarea etnico-religioasă se apropia de sfârşit.
inchiriez nickname genial si ieftin ca braga: 10.000 de parai pa luna

euNuke
Posts: 2974
Joined: Tue Jan 27, 2009 8:32 pm

Re: Conjuratia iudeo-persana

#18 Postby euNuke » Sun Aug 18, 2013 2:56 pm

pornografie medievală, chiar in biserici. un studiu mai vechi de pe patzinakia:
http://www.patzinakia.com/STUDIAPATZINA ... exTile.pdf
inchiriez nickname genial si ieftin ca braga: 10.000 de parai pa luna

euNuke
Posts: 2974
Joined: Tue Jan 27, 2009 8:32 pm

Re: Conjuratia iudeo-persana

#19 Postby euNuke » Sat Nov 09, 2013 11:12 pm

epurare etnică in grecia. sec 20.
"I watched the Koutsovlachi disappear in Thessaly over a period of twenty years. I remember the first time I went up there in 1957, I was stunned, it was another world--it was Rumania. Blond, blue-eyed women wearing incredibly beautiful costumes: white, with about twelve to fifteen inches of thick fringes at the bottom, in saffron, black, and ocher. And everywhere I went, there were ducks and geese, which I didn't see anywhere else in Greece. Ducks and geese and pigs--standard east and central European farm culture. But I saw all of that disappear.

It's a pity because Greece has lost the Sarakatsani, it's lost the Vlachi, the Koutsovlachi, the Karagounidhes -- it's lost all these fascinating minority groups, and now people are getting up and trying to stop it, but they're about twenty years too late."


--"A Point of Contact: An Interview with Nikos Stavroulakis," by Peter Pappas in The Greek American (January 9, 1988)
inchiriez nickname genial si ieftin ca braga: 10.000 de parai pa luna

WarSong
inspirat
Posts: 3324
Age: 38
Joined: Mon Jul 24, 2006 8:59 am
Contact:

Re: Conjuratia iudeo-persana

#20 Postby WarSong » Mon Nov 11, 2013 2:56 pm

euNuke wrote:Când s-au aşezat cu adevărat secuii -rudele avansate ale maghiarilor- in Ardeal? Ca să putem răspunde trebuie să înţelegem cine, cum şi in ce scop i-a adus pe secui acolo unde sunt şi astăzi.

Cine?
Secuii, ca trib parte din confederaţia hună, erau vechi cunoscuţi şi aliaţi ai balcilor şi persanilor care se slujiseră deseori de vitejia şi priceperea lor militară in războaiele cu grecii, recte imperiul bizantin. După căderea Persiei sub loviturile Islamului, ultimul şah -tânărul yazdegerd- se refugiază in Caucazul de Nord, căutînd ajutor in părţile locuite de alani şi huni. Ştirile rele ajung astfel acolo chiar prin persoana şahului. După asasinarea acestuia, toate aceste neamuri încep a se pregăti de război, iar pentru asta legăturile cu Bactria -încă nesubjugată de islam- se întăresc şi se încheie numeroase alianţe. Cînd exodul masiv al balcilor se declanşează, aceşti secui sunt tocmiţi pentru a asigura paza caravanelor, iar relaţiile dintre cele 2 neamuri devin astfel şi mai stânse.

Cum?
Cu bani. Căpeteniile balcilor au sesizat avantajele externalizării serviciilor de pază prin concesionarea lor către profesionişti. Ajunşi in Crimea şi in Ardeal, nevoia de forţe militare a crescut, pentru că populaţia băştinaşă se întâmpla să fie şi îndărătnică şi prădătoare. Ca atare, vor contracta serviciile de durată ale secuilor. Aceştia vor fi colonizaţi in interiorul arcului capatic de către avangarda iudeo-balcă, in schimbul finanţării de către aceştia a construcţiei de cetăţi, tîrguri, temple.

In ce scop?
Pentru protejarea noilor graniţe şi a rutelor comerciale, precum şi pentru cucerirea micilor state din Ardeal şi repopularea zonelor părăsite de slavi.

Când
Din cele de mai sus reiese că această colonizare a secuilor de către balci se petrece la sfârşitul secolului 7 şi in inceputul secolului 8. Sciţii ce populau mare parte din Ardeal sunt învinşi şi efectiv goniţi. Dintre aceştia, cei mai numeoşi şi cunoscuţi -veneţii- vor migra spre Centrul Europei, unde vor întemeia nucleul viitorului stat polonez, o alta va rămâne pe lor şi va rezista ca etnie până in secolul 18 [când in Braşov este atestată pentru ultima dată in recensămintele austriece o populaţie slavofonă...care a lăsat in urmă numele cartierului Şchei]. Geţii autohtoni vor fi supuşi, toleraţi şi folosiţi. Aceştia erau rămăşiţele regatului lui Ardaric -gepizii, strămoşii ardelenilor, dar şi bessii mici, din Sudul Transilvaniei, care se vor amesteca intens cu balcii cuceritori.

Influenţa coloniiilor balce asupra băştinaşilor geţi şi alogenilor secui va fi covârşitoare. Mare parte din terminologia politică, comercială, administrativă a acestor popoare este de sorginte persana, şi a supravieţuit in pofida campaniilor de ştergere a memoriei istorice şi epurare a păgânismului. Alfabetul creat de balci -aşa zisa scriere scită sau rovasiras- va fi folosit de către localnici pînă in secolul 11 liber, iar apoi, pînă in secolul 16, clandestin şi se va constitui in principalul vehicul al importurilor de vocabular şi al noţiunilor de cultură politică, in special cele legate de dezvoltarea urbană.

Aceasta istorie a descinderii si amestecului secuilor cu balcii este confirmata de cronicarii medievali maghiari. Iată ce scria despre secui in sec 13 Simon de Keza:
Simon wrote:"... non tamen in plano Panonie, sed cum Blackis in montibus confinii sortem habuerunt, unde Blakis commixti litteris ipsorum uti perhibentur"

adică „De aceea (secuii) amestecându-se cu blackii se zice că se foloseau de literele lor”.

Scrierea balcă este in fapt un cod rudimentar, o invenţie cu utilitate militară şi politică apărută şi răspîndită in secolul 7 pentru a facilita comunicarea securizată intre balcii din Bactria şi coloniştii din Crimeea, Ardeal şi Moesia. Era menită să înlocuiască vechile alfabete imperiale, de pildă scrierea pahlavi, deja cunoscute atât de grecii bizantini cât şi de arabi, cu atât mai mult cu cât rutele folosite de solii erau incă vulnerabile, iar mesajele puteau astfel fi interceptate şi descifrate cu uşurinţă. A ajuns să fie utilizată, in diverse variante, de toate triburile incluse in federaţiile coenice şi mitraice şi ulterior in cezaratul Crimeei, [vezi mai sus elucidarea chestiunii khazare] adică de huni, maghiari, secui, geţi, bessi, moesi, gepizi, sciţi, turci. Va fi spart in secolul 10-11 de catolici şi ulterior toate scrierile, documentele, arhivele de orice limbă redactate in alfabetul balc vor fi distruse la comanda papilor şi slugilor lor regale.

Când maghiarii vor fi atraşi in capcana catolică, convertindu-se sub sceptrul Idiotului de Istvan, una din primele operaţiuni solicitate de papi a fost răscolirea Ardealului şi arderea tuturor inscripţiilor şi cărţilor secuilor, balcilor şi bessilor. Desigur, extinderea regalităţii catolice in Ardeal nu s-a petrecut paşnic, timp de 3 secole a fost război, întîi anti-balc/bulgar, apoi conflict civil deschis intre catolici şi păgâni, iar scaunele secuilor au fost recunoscute abia in secolul 13, după convertirea lor forţată la catolicism. Forţele papale au eliminat atât scrierea străveche, cât şi denumirile geografice, numele vechilor clanuri, terminologia politică, impunînd latinizarea titlurilor, rangurilor, instituţiilor.

Andrei I, nepotul lui Istvan, emite in 1047 un edict prin care, sub sancţiunea confiscării averii şi tăierii capului, interzice practicarea vechilor ritualuri scitice şi scrierea păgână. Asta după ce reuşise să distrugă rebeliunea triburilor maghiare păgâne care se răsculaseră cu aproape un deceniu in urmă. Béla, junele frăţior al tiranului creştinopat Andrei I, a mers mai departe cu reforma catolică, eradicînd titlurile nobiliare secuieşti şi termenii balci ce le defineau. A obligat nobilimea să-şi schimbe şi numele de familie, denumirile castelelor şi oraşelor şi a ordonar arderea tuturor bibliotecilor şi arhivelor acestora. Epurarea etnico-religioasă se apropia de sfârşit.


surse?
..com on wanre niht scridan scead ugenga...

euNuke
Posts: 2974
Joined: Tue Jan 27, 2009 8:32 pm

Re: Conjuratia iudeo-persana

#21 Postby euNuke » Wed Nov 13, 2013 12:30 pm

sursele sunt maghiare, bizantine si, paradoxal, catolice. asta pt ca voluptatea victoriei impinge la gesturi necugetate precum mentionarea invinsilor, a puterii si numarului lor, doar pentru a exagera importanta unei convertiri tarzii. cum ar veni, papii, din orgoliu auctorial pur, au lasat totusi in urma informatii despre populatiile convertite cu forta, supuse epurarii religioase sau efectiv masacrate.

maghiarii, popor cu un pronuntat spirit conservator, ofera cele mai multe informatii, chiar in operele cronicarilor regali, dintr-o nostalgie a barbaritatii pierdute. isi onoreaza stramosii pagani in secolul 13 in ciuda prigonirii lor de catre predecesori. o fac in secret dar scapa informatii in cronici pentru nu vor ca urmasii sa uite cu desavarsire de originea lor pagana, nomada si asiatica. ei sunt cei care vorbesc despre contactele triburilor secuiesti cu populatia balca din interiorul arcului carpatic. tot ei sunt ce vorbesc de existenta unei scrieri balce. doar ca ulterior, in perioada moderna, propaganda catolica a purces la o noua eliminare a balcilor din istorie prin introducerea in istoriografia de sec 17 a identitatii balc-vlah-român. era nevoie de aceasta rescriere a istoriei pentru ca in pofida eforturilor anterioare ale papilor, ceva urme ale colonizarii persane in ardeal incepusera sa iasa din nou la suprafata prin intermediul clanurilor maghiare din transilvania, cele pline de obida si resentimente fata de papalitate, mai ales dupa disparitia ungariei si transformarea ei in pasalac. ungurii de rand au perceput acest eveniment ca pe o mare tradare a regatului de catre occident, in special de catre Roma, s-au simtit abandonati, de aici si furia cu care mare parte din ei au adoptat ulterior protestantismul.

sursele bizantine is sub obroc, dar tot exista ceva cronici din sec 10-12 care vorbesc despre conflictul permanent intre constantinopol si roma asupra dreptului de convertire si de extindere a influentei asupra neamurilor autohtone si alogene din transilvania. aflam despre vizitele fastuoase ale unor printi maghiari la constantinopol, despre trecerea la ortodoxism a unora dintre ei, despre aparitia unor lacase de cult ortodoxe in estul panoniei, despre participarea balcilor la razboaiele greco-bulgare, si ulterior, bulgaro-maghiare.

dar cea mai importanta sursa ramane detectivismul linvistic. originea persana a unor termeni politici, comerciali, administrativi din limba maghiara este dovada de necontestat a contactelor indelungate ce s-au stabilit intre aceste neamuri. sedentarizarea si urbanizarea maghiarilor [in fapt, a secuilor] se petrece, in mod evident, in acea perioada de coabitare din secolul 7-8, balcii fiind fara indoiala neamul cu ascendent cultural din moment ce de pilda termenul varos este preluat de maghiari de la ei si nu viceversa [din stravechiul cuvant persan var,-a=fortificaţie, imprejmuire, castel]. deci, orasele noastre si cele maghiare au fost rezultatul unui import civilizational, nu dinspre occident, ci dinspre rasarit, din asia centrala. deci anterior sosirii triburilor maghiare in panonia si catolicizarii lor. transa asta tarzie de unguri si-au gasit rubedeniile aici la descălecare, pe secui, deja organizaţi si partial sedentarizaţi. de la ei au preluat vocabularul politic. si inca tare iute, in vreo 50 de ani, ca erau primitivi si acumulatori de informatie noua ca niste sugative culturale.

dar, in fine, tu crezi ce vrei, caci mare parte din povestea mea se bazeaza pe speculatie si imaginatie, iara nu pe sursele scrise, oricum putine, oricum distruse de campaniile papale si de trecerea vremii.
inchiriez nickname genial si ieftin ca braga: 10.000 de parai pa luna

euNuke
Posts: 2974
Joined: Tue Jan 27, 2009 8:32 pm

Re: Conjuratia iudeo-persana

#22 Postby euNuke » Sat Dec 13, 2014 9:27 pm

in meniul ritualic al magilor persani se găsea o pastă cleioasă cu proprietăţi psihotrope obţinută din capsula unei buruieni fără nume ce creştea sălbatic in stepele din N Mărilor Negre şi Caspică. Şamanii -cum erau cunoscuţi călugării budişti printre neamurile slave, turcice şi gete- o utilizau şi ca analgezic, iar magii se foloseau la rândul lor de şamani ca să o procure in forma brută. Numele acestei miraculoase substanţe cu efecte nemaicunoscute pentru băştinaşi avea să fie creat popular in legătură cu preparatorii şi distribuitorii săi -magii. Pentru că aceştia obişnuiau să amestece pasta cu ingrediente dulci pentru a o face mai uşor de înghiţit chiar şi după dispariţia magilor şi a tehnologiei de producţie localnicii vor păstra termenul -magiun- şi, după repetate experimente cu tot soiul de fructe storcite, avea să definească cu totul altceva, chiar dacă iniţial consumatorii cunoşteau ingredientul principal al pastei originare. Din magiun, prin reductie, au creat un nume şi pentru buruiana minune: macul. toate neamurile slave şi cele gete au păstrat macul in vocabular, iar o parte din ele şi magiunul.

http://www.iranicaonline.org/articles/afyun-opium
inchiriez nickname genial si ieftin ca braga: 10.000 de parai pa luna

euNuke
Posts: 2974
Joined: Tue Jan 27, 2009 8:32 pm

Re: Conjuratia iudeo-persana

#23 Postby euNuke » Mon Dec 15, 2014 6:05 pm

inchiriez nickname genial si ieftin ca braga: 10.000 de parai pa luna

euNuke
Posts: 2974
Joined: Tue Jan 27, 2009 8:32 pm

Re: Conjuratia iudeo-persana

#24 Postby euNuke » Fri Dec 26, 2014 6:52 pm

şi că tot a trecut crăciunul.

Iată strămoşul roman al băietului Isus -regele Tulliu- ce o trăit cândva prin secolul 6 ien, primul personaj istoric născut din sămânţa plantată de Sfânta Pulă , recte sfântul duh de mai târziu, dintr-o mamă virgină şi sclavă pe deasupra.
http://en.wikipedia.org/wiki/Servius_Tullius

mă-sa lu Tullius s-a împerecheat ritualic şi accidental cu Mutunus Tutunus, unul din avatarurile romane ale divinului falus.
http://en.wikipedia.org/wiki/Mutunus_Tutunus

poate nu aţi priţeput cum arăta Sfânta Pulă născătoare de pui dumnezeieşti. Cam ca un dildo de astăzi...
http://en.wikipedia.org/wiki/Fascinus

iar acum o să înţelegeţi de ce evreiaşul Isus a fost acceptat aşa de iute şi de bine de grecii antici care l-au şi poreclit pe băietu-minune Hristos, adică unsul, parfumatul, ferchezuitul dandy de la răsărit... :D fermecătorul, fascinantul, strălucitorul intelectual şcolit pe la şcolile persane ale magilor atât de admiraţi de grecotei.
http://en.wiktionary.org/wiki/%CF%87%CF ... ient_Greek
spre deosebire de gloatele zdrenţuite, împuţite, lăţoase şi păduchioase ale iudeii, isus era bine îmbrăcat, spălat, plăcut mirositor, şi prin asta se distingea, pe lângă faptul că umbla cu curvele şi pidosnicii după el, iar prin acest extremism igienic, etic şi estetic a reuşit să-şi aproprie hipioţii greci ai vremii, să le zicem mironii.
http://en.wiktionary.org/wiki/%CE%BC%CF ... E%BF%CE%BD
inchiriez nickname genial si ieftin ca braga: 10.000 de parai pa luna


Return to “%s” Intre oglinziWho is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest