Tziganii II (se intoarce)

practic, nebunii
Message
Author
WarSong
inspirat
Posts: 3324
Age: 38
Joined: Mon Jul 24, 2006 8:59 am
Contact:

Tziganii II (se intoarce)

#1 Postby WarSong » Mon Feb 15, 2010 9:31 am

pentru ca nu mai gasesc topicul initial.

Un post lung, pe care putini or sa il citeasca, dar incerc sa nu pierd textul.

DIN VIAŢA RROMILOR

Lungul drum al întoarcerii către nicăieri.
Mărturia Isabelei Fonseca despre odiseea poporului rrom

Isabel Fonseca. Enterrez-moi debout, L’Odysée des Tziganes. Traducere din engleza de Laurent Bury. Editura Albin Michel, 2003, c. 1995, 352 p.

Isabel Fonseca îsi începe cartea despre odiseea ţiganilor cu povestea tragică a extraordinarei poete Papusza, ţigancă poloneză care a scris învingând toate interdicţiile tribului ei şi care a fost distrusă de conflcitul între tradiţiile poporului ei şi cele ale ţării de adopţiune şi de manipulări politice. Un poet polonez, Jerzy Ficowski, a descoperit-o în 1942 şi a încurajat-o pe Papusza să scrie pentru publicare. Dar Ficowski venea dintr-o cultură cu totul diferită de cea a Papuszei. El credea că sedentarizarea forţată a ţiganilor de după razboi ar fi putut fi benefică pentru educaţia şi emanciparea lor. El s-a servit, deşi în mod naiv, de Papusza şi de poezia ei ca purtătoare de cuvânt ale sedentarizării care de fapt era refuzată de ţigani. Aceştia au considerat-o pe Papusza colaboratoare a gadgelor şi deci impură (mahrime sau magherdi); au judecat-o şi au exclus-o din grup. Ca urmare, poeta a petrecut 8 luni într-un spital psihiatric în Silesia, după care a trăit încă 34 de ani, până în 1987, într-o izolare totală (Fonseca 16-17). Papusza şi-a distrus cele multe din poeme (aproape 300) arzându-le de teama repercusiunilor grupului său. La sfârşitul vieţii devenise, spune Fonseca, “ ceea ce desemna numele său: o păpuşă, mută şi abandonată. În afară de o scurtă perioadă la sfârşitul anilor 1960, în care a creat câteva din cele mai frumoase poeme ale sale, Papusza nu a mai cântat niciodataă” (Fonseca 17). Poemele sale erau în adevăr cântece evocând nostalgia vieţii grupului său. Traduc aici un poem-cântec reprodus de Fonseca din repertoriul Papuszei:

Doamne, unde să mă duc?
Ce pot să fac?
Unde aş găsi
Legendele şi cântecele?
Nu m duc în pădure,
Nu dau peste fluvii.
O, tu, copacule, tatăl meu,
Tatăl meu negru!

Vremea ţiganilor călători
A trecut demult
Dar eu îi întrezăresc încă, strălucitori,
Puternici şi limpezi ca apa
Pe care o auzim
Vagabondând
Când vrea să ne vorbească.

Dar, sărmana, nu poate vorbi [...]

[...] apa nu se uită înapoi.
Ea fuge, se duce mereu mai departe,
Unde ochii n-or s-o mai vadă,
Apa care vagabondează.

Fonseca observă că nostalgia e esenţa cântecului ţigan. Autoarea se întreabă care e obiectul acestei nostalgii, din moment ce ţiganii nu visează să se întoarcă într-o ţară care ar fi a lor. Într-un pasaj care e dintre cele mai sensibile din cartea ei, Fonseca explică:

“Nostos înseamnă “întoarcere la vatră” în greacă; ţiganii nu au vatră şi, fapt probabil unic printre popoare, nu visează să aibă o patrie. Utopia, sau topos, înseamnă “nicăieri”. Nostalgia pentru nicăieri: întoarcerea către nicăieri. O lungo drum. Un drum lung” (Fonseca 13).

Poştaşul din Bolintin

O carte eclectică în sensul că asamblează aspecte autobiofrafice, critică literară, istorie, sociologie şi opinii politice, Odiseea Tiganilor este călătoria Isabelei Fonseca în lumea rromilor care o fascinează şi căreia autoarea încearcă să îi facă un serviciu mărturisind despre suferinţele şi persecuţiile acestui popor opresat. Chiar dacă uneori informaţia pe care o prezintă nu e corectă, cifrele sunt de multe ori aproximative, Fonseca, lingvista de profesiune, reuşeste în întreprinderea ei de a-i sensibiliza pe cititori şi a-i îndemna să judece nedreptatea istorică ce îi urmăreşte pe rromi până în ziua de azi.

Ca româncă, am tresărit citind anumite capitole, mai ales prima mărturie despre România şi tratamentul rromilor în ţara mea. Tonul autoarei e foarte îndârjit împotriva României, ţara care reiese din cartea ei ca fiind cea mai ncărcată de prejudecăţi la adresa unei populaţii importante, reprezentând aproape 2 milioane şi jumatate de persoane, dar desemnată în anumite documente oficiale referitoare la demografia minorităţilor la noi, ca etc...

Dacă în alte ţări din Europa de Est rasismul faţă de rromi se manifestă mai ales la nivelul verbal şi al mentalităţii, la noi el se arată în nenumăratele acte criminale împotriva acestei minorităţi. Nici nu vreau să mai menţionez ce ştie, probabil, tot românul, anume multiplele incendieri ale satelor de rromi perpetuate de români şi pe care Fonseca le descrie cu groază. Autoarea vorbeşte de asemenea despre crime comise de români ca răzbunare împotriva rromilor, acte care seamănă cu ce descrie Tony Gatlif în intriga filmului său, Gadjo Dillo, despre care am scris cu altă ocazie.

În Europa de Est, nenumărate sunt păcatele şi defectele puse pe umerii rromilor, care reprezintă o minoritate şi, mai mult, o minoritate vizibilă. Fonseca observă cu stupoare că, “în Bulgaria, ca şi în România, oamenii descriu activitatea ţiganilor de la 1989 încoace ca “muncă de evreu”, bisnita. În opinia autoarei, acest cuvânt desemnează orice muncă în afara muncii manuale, orice muncă ce aduce mulţi bani fără mult efort şi care e, deci, prin definiţie, coruptă” (Fonseca 112). Trebuie să mărturisesc că, dacă etimologia lui Fonseca e corectă (oare de ce nu ar veni bisnita din englezul bussiness?) descopăr cu stupoare originile rasiste ale acestui cuvânt pe care îl folosesc şi eu fără să îmi dau seama ce spun. Aceasta e numai una din similarităţile între rromi şi evrei în mentalitatea rasistă a majorităţii la noi. Amândouă grupurile etnice sunt suspectate de corupţie în întreprinderile lor. Fonseca are o explicaţie sociologică a invidiei rezultând din teama majorităţii populaţiei de a se lansa în afaceri după căderea comunsimului: “Este chiar frica de muncă. Ţiganii, ca evreii, sunt consideraţi vinovaţi de spirit de iniţiativă, lucru straniu, suspect şi ameninţător pentru oamenii care, sub regimul stalinist, îşi exprimau dispreţul şi disperarea muncind cât se putea mai puţin la serviciile care considerau că li se cuveneau” (Fonseca 113).

Atitudinea Isabelei Fonseca e foarte dură faţă de românii pe care îi întâlneşte în peregrinările sale prin satele rromilor şi care par să îi încerce răbdarea cu rasismul lor la adresa acestora din urmă. Autoarea evocă, la un moment dat, dialogul pe care l-a avut cu un poştaş din satul Bolintin care se plângea de sărăcie şi îi judeca pe rromii din sat care trăiesc din vânzarea unor automobile. Fonseca adaugă că de câte ori aude adagiul lui Proudhon, “proprietatea e furt”, vede un poştas român “cu furca în mână şi cu o bonetă cu dungi” (165). Deşi nimic nu justifică atitudinea condescendentă a autoarei faţă de români în general, aş adăuga că Fonseca omite un aspect important în legătură cu furtul. În România, furtul e instituţionalizat. Câţi indivizi nu îi acuză pe rromi de furt fără să-şi pună întrebarea de ce trebuie să pună bani în buzunarul oricărui angajat public, de la sora medicală până la învăţătorul copilului, ca să obţină un serviciu care nu necesită plată. La noi, rromii sunt acuzaţi că fură la cântar 10 grame de banane dar cei care se plimbă în maşini care costă sume cu care s-ar putea plăti mâncare pentru 100 de sate de rromi săraci sunt respectaţi; pe aceştia nu îi acuză nimeni de furt.

Europa de Est îi oferă Isabelei Fonseca un spectacol dezolant al rasismului, pe care îl explică împrumutând o fraza din poetul polonez Czeslaw Milosz care, în Gândirea în captivitate, comentează ce li se întâmplă celor care încearcă să se adapteze regimelor totalitare, şi anume, ravagiile ipocriziei forţate (Fonseca 158). Milosz spune, referindu-se la intelectualii blocului comunist: “Văd în jurul lor exemple lamentabile: cutreieră pe străzile oraşelor cei care nu vor să participe la nimic, emigranţi interiori, roşi de ură” (citat de Fonseca, 158). Autoarea conclude cu pesimism: “Acesta e spectacolul Balcanilor la începutul epocii post-comunsite: violenţa oamenilor agresaţi” (Fonseca, 159). Remarca aceasta e justă pe cât e de tristă şi ce greu ne e să judecăm actele celor care sunt ei înşişi victimele unei lumi prost întocmite. Din păcate, în cele mai multe cazuri, consecinţele acestei victimizări se abat peste minorităţi, adică peste cei cu cele mai puţine posibilităti de a se apăra singuri.

Tot ce îmi doresc e să mă îngropaţi în picioare, că toată viaţa mea am petrecut-o în genunchi

Rrom se traduce literal “bărbat” sau “soţ”. Dacă numele rrom vine din sanscrită, domba, cum afirmă Fonseca, cuvântul desemnează “om de castă inferioară care îşi cîştigă viaţa prin cântec sau muzică” (Fonseca 114). Femeile nu par sa fie cuprinse în aceasta definiţie, dar aspectele machiste ale limbii sunt curente în mai toate limbile societăţilor patriarhale.Din documentele istorice pe care le-a consultat Fonseca reiese că rromii erau prezenţi în principatele române încă din secolul al XII-lea. În secolul al XIX-lea, rromii erau căutaţi pentru abilitaţile lor manuale şi pentru talentul lor de muzicieni. Dar sursa istorică principală citată de Fonseca este cartea lui Geroge Potra,1939 (deşi nu precizează titlul cărţii, bănuiesc că e vorba de Contribuţiuni la istoricul ţiganilor din România. Autoarea povesteşte odiseea prin care a trecut ca să obţină cartea de la Biblioteca Academiei. O prietenă româncă i-a tradus-o. Lectura cărţii lui Potra coincide pentru Fonseca cu un alt atac împotriva rromilor petrecut în Transilvania:

“Ziua în care termin de xeroxat ultimele inventarii de ţigani posedaţi, schimbaţi sau vânduţi de un boier sau altul, sau de proprietari de pământ din secolele al XVIII-lea şi al XIX-lea, alt atac împotriva tiganilor, are loc în Transilvania: groaznica linşare a fraţilor Lăcătuş, în timp ce un alt tânăr ţigan e ars de viu în satul Hădăreni” (187). Ceea e ce o şochează şi mai mult pe autoare în legătură cu pogromul este atitudinea sătenilor şi a autorităţilor locale, care se pronunţă spunând că rromii şi-ar merita destinul pentru că “nu sunt umani” şi că sunt o “problemă socială” (187). Aceste argumente îi amintesc autoarei de teoriile naziştilor şi o împing să caute, cu ajutorul studiului lui Potra, rădăcinile dezumanizării rromilor în secolul al XV-lea, pe vremea lui Vlad Dracul, tatal lui Tepes (187). Fonseca descoperă în cartea lui Potra că, în 1445, prinţul Vlad Dracul capturează în Bulgaria 12000 de persoane “care seamănă cu egiptenii” şi le aduce în Valahia “fără bagaje şi fără animale” devenind, în opinia autoarei, “primul importator en gros de sclavi ţigani” (187). Ştefan cel Mare aduce şi el mai bine de 17000 de ţigani valahi în Moldova. Fonseca evocă şi poemul Tiganiada ca probă că ţiganii erau folosiţi şi ca soldaţi de către prinţii români. Cartea lui Potra e aproape necunoscută în România. În multele discuţii despre remodelarea canonului istoric şi li-terar, această carte ar trebui să intre cu rapiditate. Şcolile ar câştiga din popularizarea acestei mărturii documentate a suferinţelor unei părţi importante din populaţia României şi studiul ar servi luptei împotriva rasismului prin întelegerea contextului istoric şi datoriei pe care populaţia majoritară o are faţă de o minoritate vizibilă care a fost forţată să muncească în sclavie pe teritoriul României timp de secole. Timp de mai bine de 4 secole, până în 1856, ţiganii au fost sclavi în principatele Valahiei şi Moldovei (190). Prima menţiune românească a ţiganilor se referea la ei ca şi la bovine (190). Din cartea lui Potra, Fonseca află că, în 1385, voievodul Dan I al Valahiei confirma că unchiul său ar fi dat, cu ani în urmă, 40 familii de ţigani mănăstirilor Vodiţa şi Tismana (Fonseca 190). În 1388, succesorul său, Mircea cel Batrân, oferea şi el 300 de familii Mănăstirii Cozia (190).

Despre originile sclaviei rromilor nu se ştie mare lucru. Fonseca a găsit o sursă care menţionează că tătarii i-ar fi adus şi abandonat pe ţigani când au invadat Moldova trecând prin nordul Crimeei. Se pare că erau deja sclavi când au ajuns în principatele române. Unele surse spun că, fiind originari dintr-o clasă de paria în India, rromii au fost mereu sclavi (191).

Deşi, în principatele române, şi ţăranii erau exploataţi fără să li se dea pământ în schimbul muncii lor, ţiganii erau singurii consideraţi ca “bunuri” de schimb sau de vânzare. Familiile lor erau separate, vândute şi trimise la proprietari diferiţi. De la sudul Dunării, ţiganii erau aduşi în principatele române la munca forţată, ceea ce explică numărul important de rromi în ziua de de azi la noi, anume 2 milioane şi jumătate (Fonseca 192).

Robii ţigani, explică Fonseca citând surse istorice româneşti, reprezentau “semne exterioare de prosperitate, elementul esenţial al oricărei dote respectabile”. Autoarea menţionează zestrea Măriuţei, nepoata prinţului Constantin Brâncoveanu, care ar fi primit de la unchiul său “satul Mogoşoaia cu pământurile, viile, lacul şi morile şi 19 familii de ţigani” (196). Un alt document consultat de Fonseca arată că, fără ţigani, nici cea mai frumuşică domnişoară de boier nu reuşea să se mărite. În această ordine de idei, autoarea citează o scrisoare din 1785, a Zmarandei Zlariu, soţia unui aristocrat, care îl ruga “cu lacrimi în ochi” pe Alexandru Mavrocordat să îi dea câtiva tigani pentru ca unica sa fiică să fie “salvată” de la celibat (Fonseca 196). Fonseca descoperă în testamentul lui Brâncoveanu că acesta îi împărţea pe ţigani între fiii săi: “ţiganii [...] din satul Potlogi vor fi ai lui Constantin, cei din Mogoşoaia ai lui Stefan, cei din Obileşti ai lui Radu şi cei din Doiceşti ai lui Matei” (citat de Fonseca 196).

Autoarea citează şi o mărturie tragică despre relaţiile boierilor români cu sclavii lor ţigani, mărturie a unui turist german, Ermitten von Gauting, care a trecut prin Craiova în 1836, în drum spre Constantinopol: “Seara, când era mai răcoare, am iesit în oraş unde am fost martorul unei scene pe care nu aş fi putut să o concep, nici măcar în imaginaţie. Cu o turmă de animale, soţia unui boier poseda câţiva ţigani, între care o foarte frumoasă fată de 15 ani, pe care o vindea unui bărbat pentru doi bani de aur. Tânăra urma să fie luată exact în momentul în care treceam în faţa casei sărace în care locuia împreună cu familia sa, care era toată în lacrimi. Părinţii, fraţii şi surorile ei plângeau cu toţii, dar ea fu smulsă din braţele mamei ei şi dusă. M-am apropiat de bărbat şi i-am zis că aş cumpăra-o, dar, fiind foarte bogat, a râs de mine când i-am propus 50 de bani de aur. Se lauda că ar fi cumparat-o pentru plăcerea lui [...] şi că, dacă ar refuza să-l asculte, ar bate-o până când ar deveni mai docilă. Îmi zise că, dacă vreau să cumpăr ţigani, el are 500, între care câteva fete foarte frumoase. Zise că era gata să le vândă pentru că i-au servit deja, dar că era îndrăgostit de asta şi că nu s-ar separa de ea cu nici un preţ. Am mers la poliţie, le-am vorbit de ce s-a întâmplat, dar cu toţii au râs de prostia mea: Ţiganii sunt proprietatea noastră şi putem face cu ei ce ne place.” (citat de Fonseca 197).

Monstruozitatea craioveanului era se pare simptomatică pentru comportamentul unei mari părţi a claselor privilegiate în România. Răpirea fetelor de rromi şi violarea lor sistematică păreau acte îndreptăţite de faptul că rromii erau bunuri de schimb între familiile bogătaşilor români. Sclavia sexuală există şi în zilele noastre şi câte emisiuni nu vezi în Occident despre fete şi băieţi din România şi din Moldova supuşi cu forţa la prostituţie peste tot în lumea occidentală. Dacă opinia noastră la vederea acestor orori e şocată, oare nu ne şochează să aflăm despre lunga istorie dezgustătoare a tratamentului umilitor al populaţiei rrome pe te-ritoriul nostru ?

Determinată să afle cât se poate de mult despre drama poporului rrom, Isabel Fonseca reuseşte să consulte, la biblioteca Institutului Nicolae Iorga, şi studiul lui Kogălniceanu, din 1837, despre sclavia ţiganilor (bănuiesc că e vorba de lucrarea solicitată istoricului român de Universitatea din Berlin in 1837). În acest studiu, Fonseca descoperă că originea prejudecăţilor la adresa rromilor coincide cu perioada în care ţiganii au fost importati în masă. Termentul “ţigan” încetează să mai desemneze un grup etnic sau profesional şi numeşte doar o clasă socială, cea a robilor (193).

Cercetarea pe teren pe care o întreprinde Fonseca e destul de scrupuloasă şi o ajută chiar să întâlnească personalităţi rrome din România. Sociologul Nicolae Gheorghe e unul dintre cercetătorii cei mai de seamă cu care Fonseca are ocazia să discute. El îi explică amalgamul care s-a făcut în România între populaţiile importate de la sudul Dunării ca forţă de muncă: “Consideraţi-i pe rudari. Rudarii erau tâmplari (şi în acleaşi timp caăutatori de aur şi îmblân-zitori de urşi); chiar dacă nu mai lucrează lemnul, ei repre-zintă o comunitate impotantă de ţigani în România. Din vremea când au fost importaţi de la sudul Dunării, rudarii au fost numiţi ţigani, ca toti ceilalţi sclavi. Dar ei nu vorbesc rromani şi se pare că nu au cunoscut niciodată această limbă. Nu au nici un obicei similar cu ţiganii, nici costum tradiţional, nici cod de puritate. Sunt rudarii în adevar tigani? Sunt ei descendenţii acestora? Bineînţeles: au fost sclavi” (193-4).

Autoarea conclude, pe baza studiilor citate, că termenii “tigan” şi “sclav” erau aproximativ sinonimi, reprezentând o clasă socială particulară (194). În secolul al XVIII-lea, legea stipula că “moldoveanul care se căsătoreste cu o ţigancă devine sclav iar o româncă maritată cu un ţigan devine ţigancă” (194). Fonseca observă că, o dată ce au devenit un grup social clar definit, rromii au fost consideraţi “problema socială” cu “conotaţiile de criminalitate inerente acestei noţiuni” (Fonseca 194).

Fonseca observă ca ideea sclaviei rromilor merge împotriva clişeului celui mai răspândit la adresa lor în Occident, anume că traiesc o viaţă liberă şi călătoresc unde vor fără griji. Autoarea crede că dacă istoria sclaviei lor ar fi fost cunoscută, această fantasmă a libertăţii lor nu s-ar fi format deloc în imagianţia colectivă a conaţionalilor săi (188). Ce e mai trist, cei mai mulţi dintre rromi nu cunosc ei înşişi istoria tragică a robiei lor în Europa de Est. Însă toţi cunosc, se pare, proverbul, pe care l-am auzit şi eu din gura unei femei filmate de o cameră de luat vederi, în faţa Palatului Poporului lui Ceauşescu la Bucureşti: “tot ce îmi doresc e să mă îngropaţi în picioare, că toată viaţa mea am petrecut-o în genunchi”. Acest proverb, păstrat în memoria colectivă a poporului rrom, dă titlul cărţii lui Fonesca.

În ciuda unor probleme de documentare şi a faptului că uneori face afirmaţii foarte dure generalizind, enervată de rasismul fără margini al unor indivizi pe care îi întâlneste, tânăra autoare scrie o carte uimitoare a peregrinării istorice, sociale şi culturale a poporului rrom, carte care reuşeşte să marcheze definitiv opinia publică pentru a atrage o mult asteptată schimbare în viaţa acestui popor fără noroc până acum în istorie şi care şi-ar putea recupera şi stăpâni destinul în viitor.

Fevronia Novac - Canada
..com on wanre niht scridan scead ugenga...

io
Posts: 1596
Joined: Mon Jun 26, 2006 4:34 pm

Re: Tziganii II (se intoarce)

#2 Postby io » Tue Feb 16, 2010 6:44 pm

Dar de ce pe FFF?

daca ai contacte, da mai departe.

2nd Roma Pavilion - Call the Witness
OPEN CALL FOR SUBMISSON/COLLABORATION

Deadlines:

15 March 2010, for artists/researchers
1 May 2010, for Media Archives

Address: callthewitness@gmail.com

The curatorial team of The 2nd Roma Pavilion – Call the Witness announces its open call for artists, researchers and media archive.

This project, which will be presented in Venice in 2011, is conceptualised and curated by the interdisciplinary collaborative curatorial team: Suzana Milevska, Vladan Jeremic, Rena Raedle and Enisa Eminovska.

The 2nd Roma Pavilion - Call the Witness is an interdisciplinary collaboration that aims at fostering, producing and presenting contemporary and new media art by Roma artists from different regions and cultures. At the core of the project lies the concept of the contemporary artist as an instantaneous witness of his/her time who is not a passive viewer but rather acts as an active participant in solidarity with the events and people that provoked his/her art work. Such a phenomenon, wherein art becomes a potential agent of social makeover, acquires a completely new prospect in this period of digitalisation and globalisation, and may greatly affect Roma communities.

We issue a “Call for Witnesses” to bring to light testimonies and statements from artists and researchers that will adress of the different situations of Roma communities throughout the world. The question: who has control over the means of representation and has the power to promote the dominant cultural and moral values concerning Roma communities provoked us to put emphasis on new media art as an available means for self-presentation and self-reflection.

We invite artists and researchers to submit proposals that address these issues in a way that will allow further collaborative development, both of content and
media-wise. The selected contributors will be invited to present and discuss their proposals at a working meeting to take place in Belgrade (April 2010) where we will discuss the possibilities of eventual further productions of individual works or collaborative projects. The conditions for production will be agreed for the most promising concepts to be realised in 2010 and presented at the 2nd Roma Pavilion in Venice (2011).

The project 2nd Roma Pavilion - Call the Witness is organised by the Roma Media Base – A Skopje based organisation for archiving, producing and presenting contemporary and new media art by Roma artists and communities, and the Biro for Culture and Communication from Belgrade. The project is supported by the Open Society Institute and other organisations and sponsors.

The First Roma Pavilion took place in 2007 as a collateral exhibition at the 52nd Venice Biennale and was initiated by the Open Society Institute.

HOW TO APPLY?

1. Call for artists/researchers
Deadline: 15 March 2010

The applications should consist of:

comprehensive narrative CV (up to 500 words),
motivational letter and draft (up to 500 words) that will draw on your interests and the main issues addressed in this project
your e-mail/phone contacts
Optional:

visual materials (screenshots, links to videos, pdfs, links to websites, etc) from existing works or works in progress and proposals for new research, photographs, video, animation, performance, comic strips, sound art and other new media projects.
Who can apply: all Roma artists and other emerging Roma professionals (art researchers, theorists, curators, activists, etc.), working individually or in groups in the fields of contemporary art and culture from any country and region.

2. Call the Witness Media Archive
Deadline: 1 May 2010

We invite Roma cultural centers, archives, festivals and other organisations and producers to submit existing new media productions (photo archives, video research projects, etc.) to the Call the Witness Media Archive that will be presented at the 2nd Roma Pavilion in Venice.

At this stage please submit only a description of the media production(s) or the content of your archive, the address of your organisation and samples (texts, images jpgs, links to video excerpts, existing online archives, etc.)

Please submit your material (max. 5MB) to: callthewitness@gmail.com
Surtout pas trop de zèle.

User avatar
wellington
Posts: 10378
Age: 49
Joined: Mon Mar 03, 2008 4:22 am
Location: castel in spania
Contact:

Re: Tziganii II (se intoarce)

#3 Postby wellington » Thu Feb 18, 2010 12:08 am

bei, la biblioteca cu voi!
ce cautatzi la fobii? warsong, ai complecse? :mrgreen:
"There is a crack in everything
That's how the light gets in."
- from Anthem by Leonard Cohen


____________________________________________
sydney14well@gmail.com - pentru doritorii de ebookuri.

WarSong
inspirat
Posts: 3324
Age: 38
Joined: Mon Jul 24, 2006 8:59 am
Contact:

Re: Tziganii II (se intoarce)

#4 Postby WarSong » Thu Feb 18, 2010 3:34 pm

wellington wrote:bei, la biblioteca cu voi!
ce cautatzi la fobii? warsong, ai complecse? :mrgreen:


io nu...altii au fobii. mie mi se pare perfecta locatia.
..com on wanre niht scridan scead ugenga...

User avatar
wellington
Posts: 10378
Age: 49
Joined: Mon Mar 03, 2008 4:22 am
Location: castel in spania
Contact:

Re: Tziganii II (se intoarce)

#5 Postby wellington » Fri Feb 19, 2010 8:14 am

despre rasism vorbim pe PAI shi despre istoria tziganilor pe fobii? ok. :D
eu am citit urmatoarele.
majoritatea cronicilor veki despre populatzia tziganilor venita in europa sunt scrise de ne-tzigani. (cum le zic tziganii romani ne-tziganilor. aici le zic payo. voi folosi termenu asta pânä una alta.) istoria fiind scrisa de divershi payo cu prejudecatzi, e destul de inexacta. in plus, pentru a se apara, in sec.10, primele populatzii migratoare ishi atribuiau origini fantastice shi povesteau istorii fabuloase. mai exista o dificultate in a-i caracteriza shi cunoashte: de multe ori, in trecut se etiketa ca tzigan orice alb nomad shi sarac, deci termenul nu e neaparat etnic, ci socioeconomic. asha ca inclusiv payos saraci fugitzi din sat cu carutza puteau fi prinshi shi vandutzi ca sclavi shi trecutzi in catastif ca tzigani.

in spaniola, termenu gitano e o derivare a cuvantului egiptean. au fost socotitzi ca urmashi ai lui cain, cam, ai magilor caldeeni, ai sirienilor sau egiptenilor. e faimoasa legenda tziganilor ce au furat cuiele crucificarii lui isus, drept pt. care au fost condamnatzi sa bantuie lumea. bineintzeles ca nu exista dovezi istorice care sa localizele tziganii in orientul mediu in acele timpuri.

ultima teorie ar fi ca sunt descendentzii unei populatzii punjab, o casta inferioara obligata sa lupte impotriva unor musulmani. invinshi sau nu, au shters-o shi s-au ascuns cu dibacie, mintzind asupra originilor lor ca sa nu fie trimishi acasa shi executatzi ca dezertori. deci au abandonat india shi prin sec 11. au traversat afganistan, armenia, turcia. majoritatea documenteleor de incredere despre ei sunt tocma din sec 14. dar se acorda credit unor texte greceshti ce vorbesc despre atsigani Ατσίνγανος' in sec. 9, in grecia shi pe teritoriul fostei tracii. in 803, atsiganii l-au ajutat pe imparatu Nicéforo I sa inabushe o revolta populara cu ajutoru magiei. (mishto faza! mor sa gasesc detalii despre aceasta manipulare in masa cu scop politic). imparatu constantin i-a angajat ca sa curetze padurile de animale salbatice ce atacau trecatorii.

gravura infatzishand tzigani la portzile orashului berna in sec. xv
Image
azi ma opresc aici. e perioada care ma intereseaza cel mai tare shi m-ar interesa un link, o bibliografie ceva, mai ales in legatura cu colaborarea tziganilor cu Nicéforo I.
"There is a crack in everything
That's how the light gets in."
- from Anthem by Leonard Cohen


____________________________________________
sydney14well@gmail.com - pentru doritorii de ebookuri.

marmota jmechera
Posts: 1160
Joined: Mon Jun 22, 2009 11:36 am

#6 Postby marmota jmechera » Fri Feb 19, 2010 9:54 pm

Excelenta gravura!
Madonna e de vina!

User avatar
wellington
Posts: 10378
Age: 49
Joined: Mon Mar 03, 2008 4:22 am
Location: castel in spania
Contact:

Re: Tziganii II (se intoarce)

#7 Postby wellington » Sat Feb 20, 2010 11:37 am

William-Adolphe Bouguereau (1825-1905) - Young Gypsies (1879)
Image
se crede ca tziganii au ajuns in spania la inceputul sec.15 shi s-au raspandit rapid in toata peninsula. relatziile intre populatzia locala shi tzigani au fost in general bune, mai ales in zonele conduse de arabi, care incurajau multiculturalismul. din 1499, o data cu ajungerea pe tron a Regilor catolici, situatzia s-a skimbat radical datorita politicii de omogenizare culturala caracteristica dinastiei in aceasta epoca. autoritatzile le-au dat tziganilor un termen de doo luni pt a-shi stabili un domiciliu fix, a-shi alege o meserie shi a-shi skimba modul de a se imbraca shi obiceiurile. pedeapsa era expulzarea sau sclavia. Se urmarea obtzinerea unui stat centralizat cu o singura limba, o singura religie, o singura cultura, o singura forma de a fi. in 1594, curtzile castiliei emit un mandat prin care vor sa separe tziganii de tziganci, urmarind eradicarea rasei. masura este contemporana cu alte practici shi experimente promovate de catre regii europeni ai evului mediu avand ca scop obtzinerea de tzigani sterili. in 1633 se neaga printr-un edict caracterul de natziune al tziganilor shi se interzice folosirea cuvantului gitano.
in 1749 s-a petrecut un fapt aproape uitat azi shi foarte putzin studiat: Marea Razie, cunoscuta oficial ca Arestarea Generalä a Tziganilor. E vorba despre o vânatoare autorizatä de catre regele Fernando VI, organizata in secret de catre markizul de la Ensenada. a fost o actziune sincronizata in toata peninsula in ziua de miercuri, 30 august 1794 cu obiectivul de a captura shi elimina absolut totzi tziganii, de ambele sexe shi vârste shi fara a accepta nici o interventzie protectoare din partea eventualilor prieteni, stapani sau amantzi albi.

cred k nu le-a ieshit. detalii data viitoare.
"There is a crack in everything
That's how the light gets in."
- from Anthem by Leonard Cohen


____________________________________________
sydney14well@gmail.com - pentru doritorii de ebookuri.


Return to “%s” Fobii, folii, fandacsiiWho is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest